České body a občania SR

Od 1. júla vstúpila v Česku do platnosti pomerne prísna novela zákona o prevádzke na pozemných komunikáciách. S obavami ju očakávala časť českých vodičov, aj občania Slovenskej republiky by si však mali uvedomiť, že zákon sa vzťahuje na všetkých vodičov, vrátane cudzincov.

A to nie iba tým, že výrazne zvyšuje výšku pokút, nariaďuje celoročné svietenie a povinné používanie detských autosedačiek. Aj občanov SR sa týka aj nový bodový systém, hoci s určitými špecifikami.V každom prípade sa aj slovenským občanom môže stať, že pri spáchaní dopravného priestupku v ČR a neochote pokutu na mieste zaplatiť, od nich policajt, colník či mestský policajt bude požadovať zaplatenie kaucie od päť- do päťdesiattisíc Kč. Ak nezaplatia, môže policajt prikázať cestu na najbližšie miesto vhodné k odstaveniu vozidla.

Bodový systém prináša hrozbu, že pri získaní 12 trestných bodov (na čo stačia aj dva až tri vážne priestupky) môžu aj slovenským vodičom vziať v ČR vodičský preukaz a zakázať šoférovanie v Česku na 12 mesiacov. A v prípade alkoholu za volantom hrozí previnilcovi aj prevoz do cely, návrh na uvalenie väzby, päťdesiattisícová pokuta a dokonca až rok odňatia slobody.

Novela zákona nijako nerozlišuje domáceho vodiča a cudzinca, rovnaký meter platí pre všetkých. Polícia môže zadržať vodičské oprávnenie aj cudzincom. Pokiaľ teda cudzí štátny príslušník spácha priestupok na území ČR, bude jeho meno zaevidované v českom centrálnom registri vodičov a sú mu prípadne pripísané aj trestné body.

Ak polícia odoberie cudzincovi vodičský preukaz, ten následne putuje do krajiny pôvodu vodiča - české úrady ich zašlú príslušným tamojším úradom, napríklad teda na Slovensko. Slovenské úrady potom hriešnikovi v ČR zadržaný vodičský preukaz vydajú. Takto postihnutý vodič potom môže šoférovať na území Slovenska, ale nesmie riadiť na území ČR.

Nový systém zavádza vysoké bodové ohodnotenia deliktov, takže stačia dva až tri závažné delikty a hrozí strata vodičského preukazu. Trestné body môžu z karty šoféra aj miznúť, avšak iba veľmi pomaly: ak sa nedopustí žiadneho priestupku 12 mesiacov, škrtnú sa mu štyri body. Stačí však, aby ho policajti pristihli, že cez deň v lete nesvieti, a dostane ďalší bodík, pričom na odpis štyroch bodov môže čakať ďalších 12 mesiacov.

Po prípadnej strate vodičského preukazu a 12-mesačnej pauze bude českých vodičov čakať preskúšanie z testov aj praktická skúška v autoškole. Tu budú mať cudzinci výhodu, na testy v Česku nebudú musieť.

Cieľom novely zákona o prevádzke na pozemných komunikáciách je zmeniť negatívny vývoj v ČR, kde každoročne stúpa nehodovosť a na cestách zomiera asi 1000 ľudí ročne. Od januára do mája 2006 sa v ČR stalo 84385 dopravných nehôd, čo predstavuje medziročne nárast o takmer šesť percent. Za päť mesiacov zomrelo v ČR pri nehodách 343 osôb, 1485 sa zranilo ťažko a 8882 ľahko. Najtragickejšia tohtoročná nehoda v Česku sa stala 16. júna v okrese Břeclav, kde slovenský osobný ford v zatáčke v protismere čelne narazil do českého favoritu. Zomrelo päť osôb: slovenský vodič a štyria ľudia z druhého auta.

Česko je od júla jedinou krajinou v EÚ, kde je už samotné riadenie vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky trestným činom. Aj bez nehody tak šoférovi hrozí zatknutie a uvalenie väzby. Zároveň mu hrozí trest odňatia slobody až na dobu jedného roka.

Nové je napríklad aj to, rýchlosť bude môcť merať nielen republiková, ale aj mestská či obecná polícia. Že pri vjazde na kruhovú križovatku sa nesmie smerovka zapínať, pri výjazde z kruhovej križovatky už je povinná. Pri predbiehaní cyklistu treba zapnúť smerovky aj vtedy, ak auto smer jazdy nezmení. Na diaľnici, kde sa ľavý "rýchly" pruh končí, platí pravidlo pravej ruky. To platilo aj doteraz, ale v pravidlách to explicitne uvedené nebolo a mnoho vodičov o tom nevedelo. V Česku nebude, tak ako doteraz, existovať dolný limit pokuty. Najvyššia pokuta je 50000 Kč, napríklad za riadenie vozidla bez vodičského preukazu, pod vplyvom alkoholu, odmietnutie dychovej skúšky či útek od nehody. Výnimku predstavuje pokuta až 100000 Kč za to, ak budete mať na čelnom skle vylepenú už neplatnú diaľničnú známku, alebo nepredložíte pri kontrole druhý, kontrolný kupón diaľničnej známky.

Podrobnosti o zmenách pravidiel v Česku aj o rôznych výnimkách, nájdu vodiči na internetovej stránke www.novapravidla.cz.

(vr)

obsah | Česká republika