Poslanci schválili bodový systém

Bodový systém hodnocení dopravních přestupků řidičů bude zřejmě platit od poloviny příštího roku. Rozhodla o tom dnes sněmovna. Vládní návrh počítá s tím, že každý řidič bude moci získat až 12 trestných bodů. Po jejich vyčerpání přijde na rok o řidičský průkaz a bude muset znovu do autoškoly.

Předloha reaguje na hrozivý stav na českých silnicích, kde každý rok přijde o život na 1300 lidí. Zákon o zavedení bodového systému vrátil sněmovně s vlastními pozměňovacími návrhy Senát. Požadoval například zrušit zákaz předjíždění pro kamiony na dálnici a oddálit účinnost zákona o půl roku, tedy na 1. ledna 2007.

Sněmovna ale doporučení senátorů odmítla a přijala předlohu v původní sněmovní verzi. Právě s posunutím termínu účinnosti nesouhlasil ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Předlohu musí ještě podepsat prezident.

Podle mluvčího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe sněmovnou schválený zákaz předjíždění kamionů na dálnicích výrazně zkomplikuje bezpečnost a plynulost provozu. Zákaz totiž povede ke zpomalení jízdy v pravém pruhu, kde se bez možnosti předjíždění vytvoří dlouhé kolony za pomalu jedoucími vozidly. Zpomalí se ale také levý pruh. Mnoho řidičů jedoucích výrazně nižší rychlostí než maximálně povolených 130 km/h si mezi kolonu kamionů buď netroufne, nebo se do ní odmítne zařadit, upozornil. Podle něho je navíc nepřijatelný fakt, že toto rozhodnutí padlo v době, kdy začíná získávat konkrétní obrysy projekt zavedení elektronického mýta.

"Očekávané miliardové zisky z mýta, mají vygenerovat právě provozovatelé vozidel, ze kterých zákonodárci udělali druhořadé uživatele dálniční sítě," řekl. Ministr dopravy poznamenal, že senátoři sice navrhli odstranit zjevné chyby v předloze, ale s jejich názorem nemůže souhlasit kvůli posunutí termínu účinnosti zákona a kvůli změně, podle níž někteří zdravotně postižení nemají mít nárok na všechny výhody jako lidé s postižením pohybového ústrojí.

Senát totiž v srpnu na návrh senátorky Daniely Filipiové (ODS) doporučil, aby vyhrazená místa k parkování neměli všichni postižení, ale jen lidé s postižením pohybového aparátu, tedy těžce chodící a vozíčkáři.

V klíčovém hlasování podpořilo sněmovní podobu předlohy 130 ze 192 přítomných poslanců. Proti byli poslanci ODS, kteří se zavedením bodového systému dlouhodobě nesouhlasí. Mimo jiné tvrdí, že bodový systém je chaotický a hlavně přísnější, než jsou podobné úpravy v okolních zemích.

ODS se také již v Senátu pokusila zvednout hranici 12 bodů na 18. Pro svůj návrh ale nenašla podporu.

Šimonovský poznamenal, že většina změn navržených horní komorou je potřebná. Informoval, že poslanci je mohou do zákona dostat v další novele zákona o pozemních komunikacích, kterou by mohla sněmovna projednávat počátkem roku, tedy ještě před účinností dnes přijatého zákona.

Zákon počítá také s tím, že pokud řidič po dobu jednoho roku neučiní žádný přestupek, tak se mu odečtou z registru čtyři body. Změny v zákoně obsahují například i povinnost celoročního svícení, používání autosedaček pro děti a přileb pro cyklisty mladší 18 let. Více pravomocí bude mít i policie. Dozor nad silničním provozem bude rozšířen i o městskou policii, která bude moci zastavovat vozidla a měřit rychlost. Dopravní policie také dostala zpět právo odejmout řidiči řidičský průkaz.

ČTK

obsah | Česká republika