Do ČR přiletí na léčebný pobyt 70 dětí z Beslanu

Sedmdesát dětí z Beslanu se bude od středy léčit v Česku. V lázních v Karlových Varech by měly zapomenout na hrůzy, které zažily během obsazení školy teroristy od 1. do 3. září. Jejich pobyt u nás zajišťuje Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ČR ve spolupráci s ruským Červeným křížem.

Děti přiletí do ČR v doprovodu rodinných příslušníků, učitelů a psychologů. Jde o žáky beslanské školy číslo 1, které vybraly tamní úřady. V uplynulých dnech školáci získali na našem zastupitelském úřadu v Moskvě bezplatně vstupní vízum do ČR.

Děti budou pobývat ve státním zdravotnickém zařízení v Karlových Varech podřízenému Ministerstvu zdravotnictví ČR. To je také garantem komplexní péče o děti i o jejich volný čas. Žáci by u nás měli pod dohledem lékařů a psychologů zapomenout na zářijová traumata.

MZV je připraveno zajistit posttraumatický léčebný pobyt celkem stovce dětí z Beslanu s doprovodem. Úřad se nyní snaží ve spolupráci s Českou katolickou charitou zajistit objekty, kde by mohli žáci pobývat, i zkušený tým, jež zajistí náležitou péči i program.

Dopravu dětí přímo z Beslanu do Prahy zajišťuje Ministerstvo obrany.

Česko nabídlo Rusku zajištění pobytu malých rukojmí již čtvrtého září. Příjezd sedmdesátičlenné skupiny tak závazek naplňuje.

Skupinu dětí z Beslanu počátkem listopadu přijal na třítýdenní ozdravný pobyt také Izrael.

NOVINKY

obsah | Česká republika