Horní Benešov udělil Kerrymu čestné občanství

Demokratický kandidát na amerického prezidenta John Kerry získal čestné občanství Horního Benešova na Bruntálsku. V městečku s 2500 obyvateli v podhůří Jeseníků se totiž v roce 1873 narodil Kerryho dědeček Fritz Kohn.

"Protože tady žil Kerryho předek a sám senátor a brzy snad americký prezident je velice pozoruhodná osobnost, tak se většina zastupitelstva rozhodla o udělení čestného občanství," potvrdil hornobenešovský starosta Josef Klech (nez.) a dodal, že město dosud nikomu čestné občanství neudělilo.

"Někteří občané byli sice proti a protestovali, že podlézáme a jiní lidé by si to zasloužili více, jenže žádný jiný návrh nebyl," vysvětlil starosta. Horní Benešov prezidentského kandidáta osloví a pozve ho do České republiky. "Pokud by zůstal senátorem, tak věřím, že by přijel i na Bruntálsko. V prezidentské funkci by to asi bylo časově horší." Klech ani nevylučuje možnost, že by se někdo z Horního Benešova vypravil za oceán. "Ale počkáme na výsledky voleb," konstatoval starosta. Předek Fritz Kohn požádal v roce 1901 o změnu příjmení na Kerry a o čtyři roky později odplul za oceán. Nakonec skončil špatně - v roce 1921 jako obuvník spáchal v Bostonu sebevraždu. Naštěstí už měl šestiletého Johna, senátorova otce. Dům, ve kterém Kohn v Horním Benešově bydlel, už nestojí. Místo něj je jen pozemek se zahradou.

JOSEF GABZDYL, PRÁVO

obsah | Česká republika