Tomáš Baťa jr. oslaví devadesátiny

S prezidentem Václavem Klausem oslaví své devadesáté narozeniny nejslavnější zlínský podnikatel Tomáš Baťa.

Slavnosti ve Španělském sále Pražského hradu, která se uskuteční přesně v den Baťova jubilea, 17. září, se zúčastní také významní podnikatelé, politici a osobnosti kultury.

"Prezident považuje Tomáše Baťu za jednu z nejvýznamnějších osobností české historie i současnosti, za jednoho z nejslavnějších českých krajanů," uvedl Klausův mluvčí Petr Hájek.

Večeře na Baťovu počest se koná pod záštitou prezidenta Václava Klause. "Počítá se s účastí více než pěti stovek hostů," upřesnila Gabriela Svobodová z agentury Donath, Burston&Marsteller, která akci mediálně zajišťuje. Tomáš Baťa junior, syn zakladatele zlínského obuvnického závodu, se narodil 17. září 1914. Po okupaci Československa v březnu 1939 odjel do Kanady. V Torontu, kde v současnosti žije, pak založil firmu Bata Shoe Company.

Když Baťovy československé fabriky zkonfiskoval po válce stát, zůstal důstojník kanadské armády Tomáš Baťa junior v exilu. Řídil odtud síť zahraničních továren a obchodů, které zůstaly v majetku rodiny. Do Československa se znovu podíval až v prosinci 1989.

Ve Zlíně, který obuvnická rodina proslavila, se oslavy uskuteční kvůli Baťově zaneprázdnění až 29. října. Baťa dostane historicky první Cenu Zlínského kraje. Zúčastní se také slavnostního otevření čerstvě opraveného baťovského mrakodrapu, v němž měl jeho otec sídlo firmy.

MF DNES

obsah | Česká republika