Na Barrandově vyroste největší ateliér v Evropě

Už v létě roku 2003 budou filmaři na Barrandově natáčet v novém zvukotěsném ateliéru. K dispozici budou mít obří plochu 4000 m 2, ale i bazén upravený pro podvodní natáčení.

˝Na konci roku 1999 jsme poprvé museli odmítnout zájemce o natáčení v našich studiích a během roku 2000 jsme říkali bohužel dokonce několikrát,˝ vysvětluje generální ředitel Barrandov Studio a. s. Radomír Dočekal důvody, které ho vedly k rozhodnutí vybudovat v Praze špičkový filmový ateliér.

Barrandovská studia v současné době vlastní jedenáct ateliérů, sedm v areálu na Barrandově a čtyři v Hostivaři. Největší má rozlohu 2000 m 2 a všechny už slouží přes padesát let. Ačkoli procházejí průběžnou modernizací, jejich kapacita nestačí současné poptávce zahraničních klientů. Ročně Radomír Dočekal musí odmítnout lukrativní nabídky na natáčení zhruba padesátky reklamních spotů a několika filmových velkoprodukcí. Jen kvůli nedostatku kapacit se u nás nemohla realizovat například jedna z nejnáročnějších filmových sérií Bratrstvo neohrožených, kterou pro kanál HBO produkoval Tom Hanks.

Pražská studia všechny filmaře nepojmou

V současné době Praha nabízí kromě Barrandova hned několik filmových ateliérů s rozlohou kolem 1000 m 2. Ale ani ty nedokáží uspokojit stále vzrůstající poptávku. Navíc podle Dočekala neposkytují patřičný komfort, v upravených továrních halách například nelze zavěšovat dekorace. S výstavbou nového barrandovského ateliéru by se mělo začít letos v listopadu. Provoz by v něm měl být podle plánu zahájen už v létě 2003. Náklady na takovýto projekt se pohybují kolem 100 milionů korun za m 3.

˝V současné době hledáme způsoby nejvýhodnějšího financování,˝ uvedl Dočekal. Návratnost ateliéru odhaduje barrandovský ředitel na dva až dva a půl roku. Filmový ateliér o rozloze fotbalového hřiště funguje na starém kontinentě už v Londýně (točí se tam například série Bondovek), ten ovšem neposkytuje komfort zvukové izolace. Na rozdíl od podobných objektů v Hollywoodu zase musí být barrandovský ateliér vybavený důkladnou tepelnou izolací a bezhlučným vytápěním. Zájem zahraničních velkoprodukcí o natáčení v Praze stále trvá.

Podle Dočekala jsou hlavní příčiny jasné: ˝Rozumná cena, vysoká kvalita a atraktivní lokace. Naším specifikem je i stavba dekorací, její pověst se šíří velmi rychle.˝ Filmaře by ovšem mohlo odradit rozhodnutí pražského magistrátu, který zdražil sazbu za natáčení v atraktivních lokacích o 100 až 500 procent. V této souvislosti vyjádřil ředitel barrandovských studií obavu o pozitivní vývoj filmového průmyslu v Česku: ˝Kvůli podobným rozhodnutím bychom mohli dopadnout jako ve Vídni, kde se pro předražené sazby za lokace netočí vůbec.˝ Zdražení lokací filmařům možná způsobilo těžší hlavu než povodně. Voda ohrozila jen dvě filmové dekorace, které by si paradoxně s vodou měly rozumět: ponorku kapitána Nema a bahenní prales. Zrušilo se jen několik krátkodobých projektů, převážně reklam. Kvůli povodním se z Prahy odstěhoval jediný zahraniční film, Cesta kolem světa za 80 dní s Jackie Chanem, který už u nás natáčel Šanghajské rytíře.

DARINA KŘIVÁNKOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika