ČR prohrála soud a musí CME zaplatit 10,5 miliardy

Česká republika neuspěla u švédského soudu s odvoláním proti výsledku arbitráže s americkou společností CME. Jako odškodné za to, že neochránil investici Američanů do TV Nova, tedy musí stát zaplatit 10,5 miliardy korun. Částku, kterou již ČR deponovala na zvláštním účtu, švédská pobočka Deutsche Bank automaticky uvolní ve prospěch CME nejpozději do 19. května.

Zatím nejsou známy podrobnosti, ale již je jisté, že se ČR nemůže proti rozhodnutí odvolat. Banka by vyplatila částku vítězné straně i v případě, že by odvolací soud vynesl rozsudek, proti kterému by bylo možné se odvolat k Nejvyššímu soudu Švédského království. Ten by však odvolání přijal a projednal jen tehdy, kdyby byl případ profesně natolik závažný, že by mohl zásadně ovlivnit budoucnost švédské právní praxe.

Podle konečného arbitrážního rozhodnutí z 14. března 2003 měla CME získat částku 269 814 000 USD a úrok ve výši 10 % p.a. od 23. února 2000 až do úplného zaplacení. Dále byloCME přiznán milión amerických dolarů na úhradu nákladů částečného arbitrážního výroku z 13. září 2001 a úrok ve výši 10 % p.a. od 14. 9. 2001 z částky nákladů až do úplného zaplacení.

CME a ČR se již v březnu dohodly, že stát složí peníze na vázaný účet výměnou za to, že se CME zdrží vynucení peněz až do rozhodnutí švédského soudu a že se spokojí s úrokem ve výši 1,2 % p.a. namísto 10 %. Deponovaná částka 354 943 542 USD tedy představuje celkovou výši arbitrážního nálezu včetně 10% úroku až do 4. dubna 2003, kdy ČR převedla peníze na vázaný účet.

CME bude rozvíjet své televize

"Nyní se může vedení CME plně věnovat rozvoji skupiny televizních stanic a jejímu selektivnímu rozšiřování. Společnost bude brzy zcela oddlužena a navíc se zbaví zátěže právních a jiných nákladů souvisejících s arbitráží s ČR," uvedl k výsledku mediální zástupce CME Michal Donath.

Podle všech předpokladů by tak CME měla být letos zisková. Podle místopředsedy představenstva a výkonného ředitele CME Freda Klinkhammera bude společnost jako přední skupina televizních stanic na středoevropském trhu navíc disponovat vysokou úvěrovou kredibilitou.

Železný na výsledek ve funkci nepočkal

Hlavní aktér sporu, ředitel TV Nova Vladimír Železný, se čtvrtečního verdiktu ve funkci nedočkal. Akcionáři fondu PPF a MEF Holding, majitelů Novy, byl totiž v předvečer rozhodnutí odvolán, po téměř deseti letech ve funkci. Majitelé televize odvoláním Železného chtějí bránit spojování Novy s prohranou arbitráží českého státu s CME. "Jeho odvolání je nepochybně krok motivovaný tím, aby se zabránilo zbytečným konfliktům mezi státní správou a TV Nova," uvedl ve středu ministr kultury Pavel Dostál.

Dostál podle svých slov i přes odvolání Železného dále s právníky pracuje na podání podnětu pro novou radu na zahájení správního řízení. "V něm by se mělo jednoznačně vyjasnit, co se podle zákona může a co nikoli, protože ředitel Železný si zákony vysvětloval po svém a jeho pořad Volejte řediteli byl v rozporu se zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání," uvedl Dostál.

Sobotní "volání řediteli" bylo vlastníky televize pozastaveno a pokračovat by mělo až po obsazení funkce ředitele. Televizi zatím povede Železného dosavadní nejbližší spolupracovnice - programová ředitelka - Libuše Šmuclerová a finanční ředitel Petr Chajda.

NOVINKY

obsah | Česká republika