Žádný Slovák u nás azyl nedostane

Podle českého ministra zahraničí Cyrila Svobody žádný žadatel ze Slovenska nemá naději získat politický azyl v Česku. "Jsme pro volný pohyb osob, ale nemůže to být pohyb osob za sociálními dávkami," řekl Svoboda na pondělní tiskové konferenci v Bratislavě.

Svoboda tak reagoval na zvýšenou migraci slovenských Romů, kteří se snaží získat v Česku politický azyl. Jeho slovenský protějšek Eduard Kukan přislíbil, že Slovensko podpoří kandidaturu Česka na nestálého člena Bezpečnostní rady OSN na léta 2008 a 2009.

"Umožníme českým diplomatům pracovat v New Yorku v rámci slovenského nestálého členství v Bezpečnostní radě příští dva roky. Slovenští diplomaté budou působit na českých velvyslanectvích v Tbilisi a Adis Abebě," uvedl Kukan.

Šéfové dipomacie obou zemí zdůraznili snahu o zrušení vízové povinnosti pro občany Česka a Slovenska při cestách do Spojených států a Kanady. Obě země podporují další rozšíření Evropské unie o Rumunsko a Bulharsko. Ministři zdůraznili dobré vztahy mezi oběma zeměmi.

Na úvod společné tiskové konference ministr Kukan upozornil techniky ministerstva, že na tiskovou konferenci připravili příliš mnoho mikrofonů. "Ten mikrofon pro tlumočníky jste připravovali zbytečně. Toto je jediná zahraniční delegace, při níž je tlumočník opravdu zbytečný," dodal Kukan s úsměvem.

PRÁVO

obsah | Česká republika