Česko dalo azyl 15 uzbeckým uprchlíkům

Česko udělilo azyl 15 Uzbekům, kteří se letos v květnu zúčastnili protivládních demonstrací, při nichž zemřely stovky lidí. Praha vyhověla žádosti Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Většina z přijatých Uzbeků, kteří dostali status uprchlíka, jsou podle tiskového odboru ministerstva vnitra drobní podnikatelé - je mezi nimi například truhlář, kuchař, malíř pokojů či pekař. Doma by jim hrozilo mučení či trest smrti.

Uzbeci jsou nyní v přijímacím středisku ve Vyšných Lhotách, kde procházejí zdravotními kontrolami. "Proces se snažíme maximálně urychlit," řekla mluvčí vnitra Radka Kovářová.

Řada lidí, kteří se účastnili květnových nepokojů ve východouzbeckém Andižanu, původně byla v utečeneckých táborech v sousedním Kyrgyzstánu. Jeho vláda ale některé z nich údajně vydala zpět do Uzbekistánu. OSN proto rozhodla o přemístění více než 400 uprchlíků do tábora v Rumunsku. Kromě České republiky pak Uzbeky přijaly Spojené státy, Kanada, Austrálie, Německo či Finsko.

V Andižanu zahynulo při krvavém zásahu bezpečnostních sil nejméně 500 lidí, včetně žen a dětí. Režim prezidenta Islama Karimova označil nepokoje v Andižanu a okolí za protivládní spiknutí islamistů inspirované a řízené ze zahraničí.

Za prvních deset měsíců letošního roku požádalo v Česku o azyl přes 3000 lidí. Loni jich bylo bylo téměř 5500, předloni 11.400. Od roku 1990 bylo nejvíce žadatelů v roce 2001, kdy se o azyl ucházelo skoro 18.100 cizinců. Loni Česká republika udělila azyl 142 žadatelům, do letošního října vyhověla 170 lidem.

LIDOVKY

obsah | Česká republika