Česko pošle postiženým v Asii deset milionů korun

Deset milionů korun pošle Česko lidem postiženým přírodní katastrofou v jihovýchodní Asii. Prvních pět milionů korun už uvolnil ministr zahraničí Cyril Svoboda, druhou polovinu ještě musí v lednu schválit vláda.

"Vzhledem k situaci nyní nemá cenu posílat do oblasti záchranáře ani materiální pomoc," říká mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Bez ohledu na to už České aerolinie včera poslaly balenou pitnou vodu svou pravidelnou linkou do srílanského Kolomba. V letadle seděl i lékař a psycholog. "Je totiž předpoklad, že tam budou zranění Češi," vysvětlil šéf odboru Asie na ministerstvu zahraničí Jaroslav Ludva.

Česko navíc koordinuje svou pomoc s Evropskou unií, jež uvolnila tři miliony eur, tedy v přepočtu 90 milionů korun. V oblasti působí humanitární tým OSN, který bude doporučovat, zač nejlépe peníze utratit.

Pomoci se kromě státu rozhodly i neziskové organizace. Třeba sdružení Adra posílá sto tisíc korun. Nadace Člověk v tísni zase vyčlenila ze svého fondu "rychlé humanitární reakce" sumu patnáct tisíc eur, tedy zhruba 460 tisíc korun. Sbírku organizuje i předseda Senátu Přemysl Sobotka, který přispěl vstupní částkou sto tisíc korun.

Kromě podpory postiženým jednal včera krizový štáb i o pomoci českým turistům. "V oblasti je zhruba tisíc lidí," řekl šéf sekce předsedy vlády Miroslav Kostelka. ČSA už zítra a ve čtvrtek zajistily na Srí Lanku pro Čechy mimořádné lety.

MF DNES

obsah | Česká republika