Aliho odmítli rodiče, zachránili ho pečovatelé

Olomoucké zoo Svatý Kopeček se podařilo zachránit drobného opičáka. Samečka nejmenšího opičího druhu na světě - kosmana zakrslého - odmítli rodiče. Bez péče odborníků by neměl šanci přežít. Šestnáctigramový Ali se nyní těší dobrému zdraví.

Střapatá hlavička a velká tmavá očka. To je Ali. Mládě nejmenšího opičího druhu na světě - kosmana zakrslého, které si hned při svém narození v Zoologické zahradě Svatý Kopeček u Olomouce současně vybralo velkou dávku smůly i štěstí.

Na svět totiž přišlo společně se dvěma sourozenci. A to bylo na novopečené opičí rodiče příliš mnoho. Ali byl nejmenší, takže prohrál souboj o prostor na otcových zádech a skončil opuštěn na zemi. Tato zdánlivá malichernost je přitom ve světě kosmanů zakrslých životně důležitá. V přírodě by Ali umřel.

Naštěstí přišel na svět v zoo. Malý opičák je už dnes veliký jako myška a váží 16 gramů. Vyhřívá se na speciální dečce a pískavými zvuky se dožaduje jídla ze sušeného mléka určeného pro nedonošené děti. Při jednom krmení ho vypije 0,8 mililitru. Pro srovnání - dospělý kosman váží kolem 100 gramů.

Prozatím se role náhradní mámy ujala ošetřovatelka Jitka Vokurková. "Nosím jej v izolované tašce s elektricky vyhřívanou dečkou a každé dvě hodiny jej krmím. Pokud si chci odběhnout, musím sehnat 'paní na hlídání'," usmívá se.

Doma má sice různá zvířecí mláďata poměrně často, Ali je však výjimečný. Je svého druhu první uměle odchovávanou opičkou ve svatokopecké zahradě. "Hned jak to bude možné, pokusíme se jej vrátit k rodičům," říká Vokurková.

JITKA MOŤKOVÁ

obsah | Česká republika