Češi ptají po adopci sirotků z Asie

Mohu adoptovat opuštěné dítě v Asii? Ptají se denně Češi v telefonátech pracovníků Arcidiecézní charity v Praze. Odpověď je příliš neuspokojí. Podobný projekt adopce na dálku zatím organizace pro tento region neplánuje. Jeho zřízení je totiž velmi náročné, jak časově, tak na kontakty. Češi teď mohou pomoci obětem přírodních živlů jen finančním darem.

"Lidé nám sice volají, ale opravdu jim nemůžeme nyní vyhovět. Projekt adopce na dálku musí vycházet z určitého zázemí. Potřebujeme na místě budovu, kontakty a své lidi. Nic takového v postižených zemích nemáme," sdělila Novinkám pracovnice Arcidiecézní charity Iveta Procházková.

Všem lidem, kteří by chtěli sirotkům v nejhůře postižených státech pomoci, doporučuje zaslat peníze na konta humanitárních organizací. "Nevylučuji, že bychom Asii mohli nakonec pomoci. Nebude to ale rozhodně za měsíc. Situace se tam musí nejdříve uklidnit," konstatovala Procházková.

Zvýšený zájem o adopci tzv. na dálku, i přímé osvojení zaznamenaly i další organizace v Evropě, mj. ve Švédsku, Nizozemsku, Velké Británii, Rakousku a Maďarsku.

Švédská SOS-Barnbyar odhadla nárůst žádostí zhruba na pětinásobek. Maďarští baptisté už počátkem týdne ohlásili, že si závazek živit jeden rok dítě v postižených zemí dalo už téměř 5 tisíc osob.

Osud sirotků nejasný

Při řádění zemětřesení a vln tsunami zůstaly v jihovýchodní Asii bez rodičů desítky tisíc dětí. Zájem o jejich adopci je mezi lidmi v celém světě veliký. Dílčí vlády i humanitární organizace však nejsou podobným úvahám příliš nakloněny.

Například Spojené státy již oznámily, že ani mimořádná situace není důvodem k alespoň dočasným úpravám přísného systému osvojování dětí z ciziny. Tamní vláda navíc své občany upozornila, že musí vyčkat na celkové zklidnění situace v regionu.

Při půl miliónu zraněných osob je podle Bílého domu možné, že se nakonec nynější sirotci s rodiči, případně příbuznými nakonec setkají. Vše ale může trvat i měsíce, varoval dále Washington.

UNICEF: dětem je nejlíp doma

Prosbu o trpělivost zaslal všem zájemcům o přímou adopci sirotků také Dětský fond OSN (UNICEF). "Dostali jsme už stovky takových žádostí. Zatím to ale není kvůli situaci v Asii aktuální. Počkejte, prosím," vzkázala všem v Londýně mluvčí organizace Šima Islamová.

Zdůraznila, že i pro děti bez rodičů je lepší, když zůstanou doma, mezi příbuznými a známými. Nejlepší formou, jak pomoci postiženým mladistvým a nezletilým, je podle ní vybudování nových domovů, škol a zdravotních zařízení.

LENKA HLOUŠKOVÁ, NOVINKY

obsah | Česká republika