Unie potvrdila 80 miliard pro Česko

Česko bude moci na své projekty v období 20042006 čerpat z fondů Evropské unie 80 miliard korun. Částky potvrdil včera eurokomisař Michel Barnier, který v Bruselu oznámil, že byla definitivně uzavřena jednání o prioritách, na něž budou vyčleněné peníze využívány.

"Česká republika musí nyní zajistit, aby platila všechna potřebná legislativa, aby tedy realizace programů mohla začít v lednu 2004," upozornil komisař.

Projekty v regionech

Schválená osmdesátimiliardová částka se skládá ze dvou složek: na rozvoj českých regionů vyčlenil Brusel asi 49,4 mld. korun (1,525 miliardy eur). Dalších 30,3 mld. korun (936 miliónů eur) pak bude ČR moci využít pro výstavbu infrastruktur celostátního významu z eurofondu soudržnosti.

Tento finanční balík odpovídá svou výší sumám domluveným při předvstupních jednáních ČR-EU. Evropská unie rezervuje na léta 2004-6 pro Česko 1,525 miliardy eur (asi 49,4 mld. korun).

Jde o prostředky, jimiž bude Brusel spolufinancovat schválené projekty v českých regionech. Dalších 936 miliónů eur (30,3 mld. korun) bude ČR moci využít pro výstavbu infrastruktur celostátního významu z fondu soudržnosti.

Nezbytná legislativa

Celý tento finanční balík odpovídá svou výší sumám domluveným při předvstupních jednáních ČR-EU. Částky potvrdil ve čtvrtek eurokomisař Michel Barnier, který v Bruselu oznámil, že byla definitivně uzavřena jednání o prioritách, na něž budou vyčleněné peníze využívány.

"Česká republika musí nyní zajistit, aby platila všechna potřebná legislativa, aby tedy realizace programů mohla začít v lednu 2004," upozornil komisař.

Česko prakticky v týž okamžik splnilo poslední podmínku, aby na potvrzené bruselské fondy "dosáhlo" - prezident Václav Klaus totiž včera v Praze podepsal klíčový zákon o pravidlech pro čerpání peněz z fondů EU a pro převod financí do Bruselu.

Barnier dále upozornil, že u všech projektů bude Komise hlídat, zda se dodržují pravidla hospodářské soutěže, bere ohled na životní prostředí a respektují se zásady zadávání veřejných zakázek. "Tyto peníze v rozpočtu Unie pro Česko budou k dispozici, ale bude záležet jen na něm, zda je bude umět využít," připomněl Barnier s tím, že zhruba stejnou částku musí ČR pro schvalované projekty zajistit z vlastních zdrojů nebo mobilizací soukromých investic.

Nejskromnější rozpočet

V absolutních číslech ovšem rozpočet, který počítá už i s náklady na 780 úředníků z nových členských zemí, vzroste o 2,3 procenta proti letošku. Upřesnění příjmů a výdajů pro Česko a ostatních devět nováčků má europarlament schválit v únoru.

ČR by měla podle něj v příštím roce zaplatit Unii členský příspěvek 19,3 miliardy korun (585 milionů eur) a z unijního rozpočtu dostane až 24,8 miliardy korun.

PRÁVO

obsah | Česká republika