ČSSD potvrdila: do čtyřkoalice nejdeme

Vyjednávací tým sociálních demokratů potvrdil, že ČSSD nevstoupí do čtyřkoaliční vlády s ODS, lidovci a zelenými, kterou navrhovali občanští demokraté. Po setkání vyjednávačů soc. dem. to v neděli večer v Lidovém domě řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. V nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT zároveň vyzval šéfa ODS Mirka Topolánka, aby se distancoval od výroků svého tajemníka Marka Dalíka o přetahování poslanců ČSSD k ODS, jinak zastaví jednání o nové vládě.

"Museli jsme se shodnout na tom, že se nezapojíme do projektu čtyřkoalice s termínem voleb na jaře 2008. Je připraven návrh reformního programu pro případnou koaliční vládu sociální demokracie s ODS a lidovci pod názvem Agenda 2010," oznámil Paroubek po setkání vyjednávačů. ČSSD je podle něj připravena jednat o sestavení vlády s mandátem až do řádných voleb. "Samozřejmě to může být i na dobu o něco kratší, do podzimu 2009," dodal šéf ČSSD.

Paroubek zopakoval, že sociální demokraté budou chtít, aby se ODS omluvila nebo distancovala od výroku Marka Dalíka o přetahování některých sociálních demokratů na stranu ODS.

Paroubek: na volby za rok a půl nekývneme

"K projektu čtyřkoalice jsme se negativně vyjádřili v červnu, v červenci, v září i v říjnu," připomněl po poledni v Otázkách Paroubek. Zároveň zopakoval, že trvá na vytvoření kabinetu ODS, ČSSD a lidovců do druhé poloviny roku 2009, kdy skončí české předsednictví EU. Uvedl také, že se na této variantě dohodl s předsedou ODS Mirkem Topolánkem před kongresem občanských demokratů.

"Neumím si představit, že bychom kývli na předčasné volby za rok a půl," řekl předseda sociální demokracie s tím, že definitivní rozhodnutí padne na večerní schůzce vyjednávacího týmu strany.

Předčasné volby co nejdříve v debatě prosazovala místopředsedkyně Sněmovny za ODS Miroslava Němcová. Podle ní by měla ČSSD uznat prohru ve volbách a odejít do opozice. "Vítěz voleb je ten, kdo sestaví vládu," reagoval na to Paroubek.

ČSSD svůj postoj oficiálně oznámí v pondělí, v úterý pak zamíří premiér Topolánek za prezidentem Václavem Klausem, aby ho informoval o dosavadních výsledcích jednání o nové vládě. S návrhem ODS na vytvoření koalice všech sněmovních stran kromě komunistů souhlasili zelení i lidovci.

Paroubek pohrozil zastavením jednání o vládě

Šéf ČSSD v neděli také prohlásil, že požaduje po premiérovi Topolánkovi vysvětlení výroků jeho tajemníka Marka Dalíka, který v rozhovoru hovořil o tom, že jedná s poslanci ČSSD, které chce přesvědčit, aby hlasovali pro vládu ODS, lidovců a zelených.

"Navrhnu vyjednávacímu týmu, abychom pozastavili ta jednání do té doby, než nám pan předseda Topolánek vysvětlí, jak se věci mají, jestli ta jednání berou, nebo neberou vážně," uvedl Paroubek.

Miroslava Němcová na to namítla, že Dalík není voleným funkcionářem ODS a nemá žádný mandát o čemkoliv vyjednávat. "Nemá žádnou výkonnou moc a ODS nezastupuje, byť si myslím, že nás jeho slova poškodila," řekla Němcová.

Předseda ČSSD se neobává, že by některý z poslanců jeho strany přeběhl k ODS a podpořil její vládu založenou na někdejším trojkoaličním projektu. "Pokud jde o přeběhlíky, tak nikoho nemají. Je to jen fabulace pana Dalíka, který dělá všechno pro to, aby rozbil dohodu mezi sociální demokracií a ODS," uvedl Paroubek.

NOVINKY

obsah | Česká republika