Výročí 17. listopadu: věnce a projevy

Čeští politici si v pondělí kladením věnců a projevy připomněli čtrnácté výročí studentských nepokojů, které v roce 1989 spustily rozsáhlé společenské změny završené pádem komunistického režimu. Předseda vlády Vladimír Špidla si na dějinný zvrat zavzpomínal během akce u Hlávkových kolejích v Praze, prezident Václav Klaus u pomníku na Národní třídě.

Špidla ocenil během svého projevu zejména úlohu radikálních studentů, "kteří dokážou vyburcovat veřejné mínění". Dodal ale zároveň, že mezi dnešními posluchači vysokých a středních škol příliš radikalismu nezaznamenal. Na minulost si u Hlávkových kolejích zavzpomínal i předseda Svazu bojovníků za svobodu Jiří Zapletal, jenž hovořil o snahách falzifikovat dějiny. Předělat je podle něj chtějí politici, kteří se sbližují se sudetskými Němci. Proto je prý nutné zkvalitnit výuku dějepisu. "Pamětníci nabízejí pomoc," dodal.

Na Národní třídě Klaus i Havel

Klaus si výročí připomněl spolu s manželkou Livií na Národní třídě. V pozdějším rozhovoru pro Český rozhlas 1-Radiožurnál dodal, že nejvyšším výdobytkem revoluce je "svoboda".

Na Národní třídu dorazil před polednem i bývalý český prezident Václav Havel, který k pamětní desce připomínající zásah policistů proti studentům v roce 1989 položil kytici květin. Havla do středu Prahy doprovodil i barmský disident Zo Win Tchun.


17. listopad 1939

Okupace českých zemí německou armádou v březnu 1939 vyvolala řadu protestů. Největší proběhly 28.října, kdy v Praze demonstrovalo přes 100 tisíc lidí. Při zákrocích proti demonstrujícím zemřel dělník Václav Sedláček a medik Jan Opletal, jenž byl pohřben za velkého zájmu veřejnosti 15.listopadu. V noci ze 16. na 17.listopadu popravili Němci 9 studentských předáků, zatkli 1260 studentů: 126 z nich poté zastřelili. Uzavřeli všechny české vysoké školy.

17. listopadu 1989

Tzv. sametovou revoluci odstartovala manifestace 17. listopadu 1989. Pochod pořádal Svaz socialistické mládeže jako vzpomínku na represe v roce 1939. Prošel z Albertova na Vyšehrad ke hrobu K. H. Máchy. Tam se měli účastníci akce rozejít. Nestalo se, studenti pokračovali dál a na Národní třídě je zastavili policisti. Při zásahu byly zraněny desítky lidí. Akce spustila státní převrat, jehož pozadí je dodnes nejasné.

NOVINKY

obsah | Česká republika