Horolezec Kalný zemřel na Lhotse

Výprava na pátý nejvyšší vrchol Himálaje Lhotse se stala osudnou 38letému horolezci Pavlu Kalnému. Při pokusu o zdolání 8516 metrů vysoké hory tragicky zahynul. Druhý člen české výpravy Martin Minařík je prý v pořádku a sestupuje do základního tábora. Ten leží ve výšce 5400 metrů nad mořem.

Pavel Kalný se podle serveru MountEverest.net zřítil při výstupu v noci z úterý na středu. Ráno ho našli šerpové, kteří mířili do jižního sedla. Jako první o tom server informovali Paul a Fiona Adlerovi.

Český horolezec byl omrzlý a velmi slabě dýchal. Nosičům se ho podle dostupných informací podařilo stabilizovat, ale cestou do třetího výškového tábora Kalný zraněním podlehl.

Expedice CZ Lhotse 2006 vyrazila do nejvyššího pohoří světa počátkem dubna. Kalného stejně starý kolega Martin Minařík je prý v pořádku a s nosiči sestupuje do základního tábora ve výšce 5400 metrů.

Pavel Kalný v minulosti absolvoval řadu hodnotných výstupů na území bývalého Sovětského svazu. Vedle zimního výstupu na nejvyšší horu Evropy Elbrus dokázal přejít obtížný masiv nejvyššího vrcholu Kanady a zároveň druhé nejvyšší hory v Severní Americe Mt. Logan.

Martin Minařík má za sebou šest expedic do Himálaje. Zlezl celkem pět osmitisícovek - Manaslu (1999), Kančendžengu (2002), Broad Peak (2003), Šiša Pangmu (2004) a Čo Oju (2005). Stránky MountEverest.net rovněž připomněly deset let starou tragédii. Tehdy si Himálaje vzaly životy deseti horolezců.

Tragédie českých a československých horolezců

· 31. května 1970 - Lavina ledu a kamení, uvolněná při zemětřesení z nejvyšší peruánské hory Huascarán (6768 m), pohřbila čtrnáctičlennou výpravu československých horolezců.

· 24. května 1976 - Prvním Čechem, který stanul na vrcholu osmitisícovky, byl Karel Schubert. Vylezl na Makalu (8463 metrů), při sestupu však tragicky zahynul.

· 16. října 1984 - Prvními Čechoslováky na nejvyšším světovém vrcholu Mount Everest (8848 metrů) byli 15. října 1984 Slováci Jozef Psotka a Zoltán Demján. Psotka druhý den po dosažení vrcholu při sestupu zahynul.

· 17. října 1988 - Při tragické expedici na Mount Everest zahynuli čtyři českoslovenští horolezci - Jaroslav Jaško, Peter Božík, Dušan Becík a Jozef Just. V té době výkvět slovenského horolezectví.

· 5. srpna 2004 - Pět českých horolezců zahynulo pod lavinou v pohoří Ťan-Šan na území Kyrgyzstánu. Ledová masa, která se utrhla na hoře Chan Tengri ve výšce kolem pěti tisíc metrů, zavalila mezinárodní skupinu, v níž byli Češi, Rusové a Ukrajinci. Tragédie si vyžádala celkem 11 obětí.

10. května 2006 - Při pokusu o zdolání pátého nejvyššího himálajského vrcholu Lhoce (8516 metrů) zahynul Pavel Kalný.

iDNES, ČTK

obsah | svět - svet