Mezi padesáti nejlepšími fotbalisty jsou čtyři Češi

Čtyři čeští fotbalisté se dostali do padesátičlenné nominace na Zlatý míč pro nejlepšího hráče působícího v Evropě. Šanci obhájit prestižní trofej má Pavel Nedvěd, mezi nominovanými jsou i Milan Baroš, Petr Čech a Tomáš Rosický. Seznam padesáti hráčů zveřejnil pořadatel ankety francouzský časopis France Football, vítěz bude znám 14. prosince.

V širším výběru fotbalistů, kteří se do konečné nominace kandidátů nedostali a jehož podobu týdeník rovněž zveřejňuje, byli ještě Marek Jankulovski, Jan Koller a Karel Poborský.

Obhájci titulu se letos daří

Záložník turínského Juventusu Nedvěd usiluje o cenu pro nejlepšího fotbalistu Evropy již posedmé. Letos jako kapitán dovedl českou reprezentaci ke třetímu místu na mistrovství Evropy. Před startem kvalifikace o postup na světový šampionát se sice s kariérou v národním týmu rozloučil, ale nadále září v barvách Juventusu.

V dresu italského klubu Nedvěd na podzim dvakrát skóroval v Lize mistrů i třikrát v Serii A. Také díky jeho brankám Juventus vede italskou ligu a má už jistý postup do osmifinále Ligy mistrů.

Čech září po letním přestupu z francouzského Rennes v londýnské Chelsea a v anglické lize vychytal už devětkrát čisté konto. V Premier League působí také Baroš jako útočník Liverpoolu, Rosický zase patří k oporám Borussie Dortmund, která se však v německé lize trápí.

Řekové zaujali

Mezi nominovanými je jen dvacet hráčů, kteří se do předběžného výběru dostali loni. Jsou mezi nimi i čtyři bývalí držitelé Zlatého míče. Kromě Nedvěda prestižní trofej v minulosti získali také Brazilec Ronaldo, Portugalec Luis Figo a Francouz Zinédine Zidane.

Čtrnáct zástupců v nominaci reprezentuje italskou a španělskou ligu, dvanáct hráčů je z anglické. Z klubů "dodal" nejvíc kandidátů - šest - AC Milán. Na výběru se projevil také úspěch Řecka na letošním mistrovství Evropy, ze zlatého kádru je v něm hned sedm fotbalistů.

LIDOVKY

obsah | svět - svet