Slovenskí ženisti aj napriek nestabilnej situácii odmínovávajú

Slovenskí ženisti si aj napriek nestabilnej bezpečnostnej situácii v okolí tábora Charlie v irackej Al Hille plnia svoje úlohy, v týchto dňoch pokračovali v čistení priestorov bývalých muničných skladov od nevybuchnutej a poškodenej munície.

Všetkých 107 slovenských vojakov v Al Hille je v poriadku, ako však agentúru SITA informoval Milan Vanga z tlačového oddelenia Ministerstva obrany SR, "intenzita streľby z ručných zbraní v okolí tábora sa v posledných týždňoch zvýšila a hlavnou hrozbou naďalej zostávajú samovražedné útoky civilistov."

Relatívne pokojná je situácia v priestore letiska KAIA v Afganistane, kde tiež pôsobia slovenskí ženisti. Minulý týždeň jednotka pokračovala v ručnom odmínovávaní priestoru západne od Crash Gate. Na odmínovanej ploche 226 štvorcových metrov našli sedem kusov munície, ktorú zneškodnili špecialisti. Ženisti tu dodnes ručne odmínovali 10 692 a mechanicky 30 414 štvorcových metrov. "Zdravotný stav príslušníkov slovenského kontingentu je dobrý," informoval Vanga.

V dobrom zdravotnom stave je podľa Vangu aj 40 členná ženijná jednotka, ktorá pod vedením Vladimíra Kuchára v rámci misie Trvalá sloboda pôsobí na leteckej základni v afganskom Bagrame. Tu sa podieľajú na stavebných prácach a začínajú sa pripravovať na rotáciu, ktorá bude na prelome mája a júna.

SME

obsah | svět - svet