Velvyslanec: Podruhé už bych to zažít nechtěl

Lidé se na katastrofu připravovali, ale když k ní došlo, stejně jim způsobila šok, říká český velvyslanec v Indonésii Jaroslav Veselý, jenž zemětřesení prožil na vlastní kůži.

Jaké jsou vaše osobní postřehy?

Upřímně říkám, že je to pocit zvláštní a těžko popsatelný, už bych tuto zkušenost opakovat nechtěl. Síla 6,2 na Richterově stupnici je hraniční situace, po ní se již začíná hroutit statika budov. Já jsem bydlel v jednom z mála hotelů, který vydržel stát, a pozoroval z něj soptící vulkán Merapi. Zahraničních turistů se však zmocnila panika a také na personálu byl vidět strach.

Indonésané také propadali panice?

Ti lidé mají jinou náturu, v nepoškozených částech města působili zcela organizovaně. Našinec by si myslel, že zemětřesení byl jen sen. Tvrdá realita na mě dolehla až při průjezdu městem Bantul, které bylo z 80 procent srovnáno se zemí. Do provincie již vyrazil prezident, ale i ministři vnitra, sociálních věcí, zdravotnictví, průmyslu a viceprezident, jenž zřejmě dostane obnovu oblasti na starosti, stejně jako v případě úderu vln tsunami.

Lze tyto dvě katastrofy srovnávat?

Zemětřesení takového rozsahu je zde druhou nejhorší alternativou přírodní pohromy. Jakmile přesáhne šest stupňů, zazní odevšad slovo "tsunami". To slovo má zvláštní význam, lidí se zmocňuje panika, ale také jinak reagují při záchranných pracích. V Bantunu byl například vytvořen zvláštní pruh pro vozidla přivážející pomoc.

Mohou nějak pomoci i Češi?

Přišla nabídka od kynologů, avšak ve zdejších podmínkách by byli málo platní, srovnány se zemí byly vesměs lehké a přízemní stavby, občané jsou v tomto směru soběstační. Co se týče další pomoci, zatím jsme vedli několik neoficiálních rozhovorů, které se týkaly obnovy dopravní infrastruktury a poničeného letiště.

Vy jste se poblíž epicentra ocitl náhodou?

Nikoli, byl jsem zde na setkání se sultánem (Hamengkubuwonem X., formálním vládcem provincie, pozn. red.), jenž mimochodem loni navštívil Prahu a obdržel čestný klíč od pomyslných bran města.

Zmínil jste sopku Merapi; hrozí od ní nějaké nebezpečí?

Merapi je aktivní delší dobu a vytváří určité napětí. Zapojil se do toho i sultán, vznikly odvodní kanály pro lávu, lidé byli připraveni na evakuaci. Jakmile však dojde ke katastrofě, průběh evakuace je jiný, lidé jsou zcela vyvedeni z míry.

LUBOMÍR HEGER, převzato z www.radio.cz

obsah | svět - svet