Rozjezd prvního česko-ruského podniku v Moskvě

První česko-ruský podnik v Moskvě bude vyrábět výtahy. Otevření firmy Eletec výtahy v prostorách Moskevského elektrotechnického závodu (MEL) se zúčastnil i český premiér Miloš Zeman, který je v Rusku na oficiální návštěvě. Svoji přítomností na slavnostním aktu chce prý Zeman upozornit moskevské radní na zájem český podnikatelů o spolupráci s tamními firmami

Mimo jiné se plánuje vytvoření společného podniku na modernizaci tramvají z ČKD Dopravní systémy. Česká firma Eletec se prosadila v Rusku v silné konkurenci, kterou má mimo jiné v americké firmě OTIS. Ačkoli společná výroba se rozběhla už loni, podnik byl zaregistrován a oficiálně otevřen teprve teď. Zatím společný podnik modernizoval asi 80 domovních výtahů, dalších sto zakázek se má realizovat v nejbližší době. Podle vedení ruského podniku MEL je v současné době v Moskvě zhruba sto tisíc výtahů, z nichž asi 65 procent vyžaduje opravu nebo výměnu. Podobná je situace také v dalších ruských městech.

Ředitel společného podniku Eletec výtahy Alexandr Filippov tvrdí, že MEL je jedním z nejmodernějších závodů v Moskvě. Pro české výrobce je zajímavý hlavně tím, že se dobře vyzná v podmínkách ruského trhu. Předpokládá se výroba 150 výtahů měsíčně. Společný podnik počítá s vytvořením asi 700 nových pracovních míst. Klíčové komponenty pro výrobu výtahů se dováží z České republiky, zatímco klec a ostatní části náročné na objem se vyrábí v Rusku.

Firma Eletec navrhla investiční vklad do rozšíření společného podniku ve výši 90 milionů dolarů z tzv. zbožových splátek bývalého sovětského dluhu. S českým ministerstvem financí se pak dohodne na příslušném finančním vypořádání vůči českému státnímu rozpočtu.

IDNES

obsah | svět - svet