V zambijské Lusace pracuje česká nemocnice

V Zambii na jihu Afriky nežije mnoho českých krajanů. Oficiální údaje ministerstva zahraničí hovoří dokonce jen o třech osobách, hlásících se k české národnosti. Ve skutečnosti tam Čechů bude přeci jen víc - jenom na české klinice v zambijském hlavním městě Lusace nyní působí sedm českých lékařů a zdravotníků. Kliniku založil pediatr Stanislav Kusý.

Začínal jsem v roce 1991, kdy jsem tam byl s rodinou jako primář dětských oddělení tří nemocnic. Když jsem se pak vrátil do Prahy, tak jsem zjistil, že v každém lékaři je kus samaritána. Takže jsem se chtěl vrátit zpátky a podařilo se připravit projekt české rozvojové pomoci ministerstva zdravotnictví a ministerstva zahraničních věcí. A během pěti let se loni v březnu otevřela česká poliklinika.

To je jediná součást toho projektu?

Rozvojová pomoc České republiky je samozřejmě širší. Chce jednak naplňovat miléniové cíle, to znamená potlačovat nemocnost především u dětí v Africe. Za druhé se tam Česká republika prezentuje svými výrobky a za třetí je snaha tam vytvořit honorární konzulát, protože tam není velvyslanectví. Takže se nám třeba podařilo při III. Evropském filmovém festivalu v Zambii promítat jeden český film. Byl to Kolja. Pak jsme dávali dohromady studenty, kteří studovali v České republice. A teď, když máme vytvořeno centrum, kde je dneska už šest českých zdravotníků a jeden technik, tak na to navazují další projekty. Jedná se například o Street Children, děti ulice, kde je skupina dvou set dětí, jejichž oba rodiče zemřeli na AIDS. My se o ně staráme po medicínské stránce. Pak máme třeba jednu polikliniku, sirotčinec, vedený polskými řádovými sestrami. Tam nemají zdravotní zabezpečení a my se o to snažíme. Je to projekt dlouhodobý a multizdrojový, přes Rotary klub Praha, soukromé finance a především rozvojovou pomoc České republiky. Chceme proto, aby to bylo nastartováno na co nejdelší dobu a mohly na to navazovat další projekty. Takže například v příštím roce je snaha na té poliklinice přes životní prostředí postavit sluneční kolektory, pak nás žádají, abychom jim pomohli založit stomatologickou fakultu při lékařské fakultě v Zambii. Děláme obrovskou práci pro nadaci první dámy Zambie, kdy vyjíždíme do buše s terénní pojízdnou ambulancí, za den vyšetříme v pěti lékařích až pět set, šest set pacientů a tak dále.

Kolik peněz do tohoto projektu vkládá Česká republika?

To je individuální a každý rok se o finance samozřejmě bojuje, v loňském roce bylo myslím 86 projektů v 69 rozvojových zemích. Teď je snaha i ze strany Evropské unie o určitou koncentraci projektů, takže dnes je vybráno deset zemí, kam by se měla cíleně soustředit rozvojová pomoc. A Zambie je jedna z nich.

A kolik peněz dostáváme konkrétně na své projekty vy?

To bylo různé. Dostali jsme od 1,4 milionu až do 5 milionů za rok.

Jaká vůbec je zdravotní situace v Zambii? S čím se tam mezi dětmi setkáváte?

To je klasický Top 5 nemocí, těch pět nejběžnějších, což jsou samozřejmě malárie, smrtelná průjmová onemocnění u dětí, tuberkulóza, HIV pozitivita a AIDS a k tomu další přidružené nemoci, zápaly mozkových blan a tak dále. A především malárie a HIV pozitivita modifikují většinu nemoci, ten organismus je vyčerpaný, takže úmrtnost dětí je tam obrovská. To si neumíme představit.

Jakou má vaše práce v Zambii odezvu mezi místním obyvatelstvem?

My jsme otevřeli před necelým rokem a dnes už se říká: jděte na českou kliniku v Lusace, tam vám určitě pomohou. Je tam i rehabilitace, takže máme některé přístroje, je tam zároveň i výukové centrum pro zambijské lékaře, mediky a sestry. Protože my nechceme dávat jenom dárečky, tento způsob rozvojové pomoci nefunguje, ale chceme být partnery a navzájem se učit. My se od nich například učíme o pozitivitě HIV a oni od nás organizaci práce, jak vést kliniku, jak se stavět k pacientům. Takže ta odezva je docela veliká.

A jak dlouho vy sám chcete působit v Zambii?

Je to samozřejmě dlouhodobý projekt, pro ministerstvo zdravotnictví jsem jeho realizátorem, takže uvidíme, jak to dlouho bude trvat. Od rodiny mám velkou podporu. Tam záleží na mnoha faktorech, jak to dlouho vydržím, protože ty podmínky jsou náročné pro všechny zdravotníky, kteří tam pracují. Zase ale ten pocit uspokojení jak z medicínské, tak i z té organizační práce, která je tam zajímavá a náročná, pomáhá člověku vydržet co nejdéle."

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ

obsah | svět - svet