Druhý Čech v historii míří do NBA

Aby netrápil americké novináře nezvyklou výslovností, možná si Jiří Welsch brzy upraví křestní jméno na George. Na podzim totiž jako druhý Čech v dějinách nastoupí v nejslavnější basketbalové soutěži světa NBA. "Jsem neskutečně šťastný, splnil se mi sen," řekl Welsch, letos zvolený jako třetí Evropan, po tradičním draftu talentů v New Yorku. Reprezentanta a hvězdu euroligové Lublaně si vybrali jako šestnáctého v pořadí Philadelphia 76ers, kteří jej však obratem vyměnili do Golden State Warriors.

"O téhle možnosti jsem věděl asi čtyři dny. Přesto na mě před začátkem draftu dolehla nervozita. Pořád jsem měl pocit, že to snad ani nemůže být pravda..." Rozhodnutí šéfů Philadelphie není tak divné, jak se zdá. Nebyli si jisti, zda by některý z letošních kandidátů mohl zastoupit hvězdného Allena Iversona. A tak si od Golden State vyžádali na oplátku volbu v úvodních dvou kolech příští "dražby". Před Welschem nakoukl do NBA jen Jiří Zídek mladší, v roce 1995 si jej jako 22. vybrali Charlotte Hornets. Další česká naděje, Luboš Bartoň z univerzity Valparaiso, se ani letos mezi 57 šťastlivců nevměstnal.

Dvaadvacetiletý Welsch, skvělý střelec, který může hrát na místě rozehrávače nebo křídla, posílil jeden ze dvou nejslabších klubů soutěže. Warriors, tedy Bojovníci, však už loni získali trojici mladých hráčů a včera se jim povedlo angažovat hned tři hráče z elitní třicítky, v čele s trojkou Mikem Dunleavym. "Tohle posílení našemu týmu hodně pomůže. Získali jsme tři hráče, o které jsme měli velký zájem," radoval se generální manažer týmu Garry St. Jean v rozhovoru pro list San Francisco Chronicle.

"Jiří patří mezi nejtalentovanější rozehrávače v Evropě. Jsme nadšeni, že jsme jej získali," doplnil jeho asistent Gary Fitzsimmons. Působení ve slabším klubu, kde Welsch podle všeho dostane příležitost, tak potlačilo úvahy o možném hostování v Evropě. Bývalý ligový hráč Sparty a Pardubic se před draftem ukázal v sedmi klubech NBA na tréninkových testech. Jeden z nich proběhl i v Oaklandu, kde má tým Golden State domov. Včera tam šťastný basketbalista odletěl podruhé, aby se domluvil na smlouvě a dalších náležitostech.

Tím, že se Welsch prosadil v úvodním kole, mu klub podle kolektivní dohody zaručuje tříletý kontrakt. Pro srovnání: loni draftovaní hráči od 14. do 17. místa podepsali dokonce čtyřleté smlouvy, jež každému z nich zaručují za stejné období průměrný příjem 184 milionů korun. Včerejší draft jen potvrdil, že proud zahraničních hráčů teče do NBA stále silněji: kluby si rozebraly rekordních 17 cizinců. Nejvýš z nich stál podle očekávání 226 centimetrů vysoký Číňan Jao Ming, jehož ukořistil Houston.

Co na to říkají

František Rón (trenér ligových mistrů Opavy, nyní Ostrava): Fantastický úspěch. Welsch udělal další krůček k tomu, aby nás Evropa brala vážně.

Kamil Brabenec (nejlepší střelec ligy v historii): Welsch mě potěšil, jak rychle se propracoval mezi nejlepší. Ale je to spíš jeho ocenění než českého basketbalu. Další na sobě bohužel nechtějí tolik pracovat.

Z kluka vyrostl basketbalový pilíř

Před čtyřmi lety ještě hrával v Rychnově nad Kněžnou a učil se na maturitu. V těchto dnech si plynulou angličtinou povídá s Michaelem Jordanem a užívá si blahopřání k angažmá v Kalifornii. Dvaadvacetiletý basketbalista Jiří Welsch píše další povídku do seriálu "Bleskové vzestupy". Včera se splnila jeho touha, téměř najisto si zahraje za tým Golden State v nejbohatší soutěži NBA.

"Už je to Pan hráč. Z Jirky se stal tahoun národního týmu, neskutečně vyzrál," prohlásil uznávaný ligový trenér František Rón. "Už má charizma, hráči ho berou." V české lize Welsch poprvé nastoupil jako sedmnáctiletý v Pardubicích. Pak už to šlo rychle. Brzy přestoupil do Sparty, v devatenácti příjemně překvapil na mistrovství Evropy ve Francii. A před dvěma lety, kdy už mu právem náležel titul nejlepšího ligového hráče, se dvoumetrový rozehrávač stěhoval do slovinské Lublaně. Kluby se však nemohly dlouho dohodnout a jeho odchod se chvíli jevil jako útěk. "Já za to nemůžu, je mi to líto," říkal tehdy Welsch. Ale ve Slovinsku už zůstal a prožil klíčový zlom kariéry. Pod obávaným trenérem Sagadinem, proslulým tvrdou rukou, se vypracoval ve hvězdu Lublaně i národního mužstva.

"V jeho ohromnou budoucnost jsem uvěřil, když přežil rok v Lublani. Tam z něj udělali jeden z pilířů," říká Rón. "V lize se ukazoval jako talentovaný kluk. Ale takových - bez sebezapření a obětování kusu života basketbalu - bylo víc a kde skončili..." Rodák z Holic, jehož o čtyři roky starší bratr Petr rovněž reprezentuje, trumfuje výbornou střelbou. Hraje chytře, nesobecky, soupeři těžko zastavují jeho nápadité průniky, s míčem jako by srostl. Nyní dumá, co na něj přichystají protivníci v nejlepší lize světa. "Já mu věřím. Jirka je v jiné pozici, než jsem byl já jako amatér z univerzity. Nasbíral v Evropě mnohem víc zkušeností, nejen basketbalových," řekl Jiří Zídek, jediný Welschův předchůdce v NBA.

Welsch: Je to velká šance

Dvouhodinový maraton oficiálních rozhovorů, filmování a focení podstoupil basketbalista Jiří Welsch bezprostředně poté, kdy byl jako číslo 16 vybrán Philadelphií v úvodním kole draftu NBA a okamžitě vyměněn do Golden State Warriors. "Myslím, že právě tady se mi nabízí velká šance, abych se mohl výrazněji prosadit," řekl zjevně unavený Welsch.

Co si ještě myslíte o týmu Golden State?

Warriors se snaží právě teď zcela přebudovat mužstvo, v loňském roce získali tři mladé hráče a letos znovu mají tři nováčky z draftu, kterým chtějí dát šanci.

Co může váš úspěch znamenat pro český basketbal?

To se dá teď těžko říct. Ale snad to pomůže k větší popularitě basketbalu u nás. Škoda, že nebudou v NBA hrát dva Češi, Luboši Bartoňovi jsem to moc přál.

PETR SCHIMON, PETR JANOUCH, MF DNES

obsah | svět - svet