Češi chtějí žalovat americký Wal-Mart

Až deset tisíc Čechů, kteří byli v minulosti nelegálně zaměstnaní v největší americké maloobchodní síti Wal-Mart, má šanci vysoudit odškodné. Americký právník James Linsey totiž chce přemluvit co nejvíce ilegálních pracovníků, aby se přidali k hromadné žalobě na Wal-Mart.

Linsey a jeho partneři oslovují bývalé zaměstnance na své internetové stránce. Případ zveřejnila televize Nova. Obchodní řetězec a firmy kolem něj prý záměrně zaměstnávaly ilegální pracovníky, aby ušetřily na daních a pojištění. Pracovníky držely pod tlakem neustále hrozící výpovědi a deportace, odmítaly jim proplatit přesčasy. "Neměli jsme den volna, dělali jsme každou noc osm devět hodin.

Přestávka byla jen na jídlo," vzpomíná na dobu strávenou ve Wal-Martu v Louisianě Jitka, která nechtěla uvést celé jméno. Zatím ale není jisté, kolik Čechů se k této výzvě přihlásí. Odhaduje se, že jich mohlo pro Wal-Mart pracovat deset tisíc. S několika potenciálními zájemci je už Linsey v kontaktu. Více ohlasů čeká během tohoto týdne. Neví se ani, o jakou částku u soudu půjde.

Ta závisí na výši dluhu Wal-Martu vůči poškozeným, kterou se podaří prokázat při vyšetřování. O tom, že i spor s takovým řetězcem, jako je Wal-Mart, lze vyhrát, přesvědčil Linsey své klienty před několika měsíci. Na výrobci limonád Pepsi totiž vysoudil téměř miliardu korun za to, že svým zaměstnancům neplatila přesčasy.

Podle amerického právníka Wal-Mart zaměstnával přes zprostředkovatelské firmy nelegálně obrovské množství lidí z celého světa. Při razii, kterou loni v říjnu ve Wal-Martu provedla americká imigrační služba, bylo zadrženo na tři sta lidí. Pocházeli z 18 zemí, většinou z východní Evropy, a nechyběli ani Češi.

"V málo lidech se dělalo hodně práce, časté přesčasy se vůbec neproplácely. Pokud se rozbil nějaký stroj, tak ho museli lidé zaplatit. Bylo to docela drsné," vzpomíná Jitka. "V obchodě, kde jsem byla já, pracovalo dalších šest sedm Čechů." Petr, další z Čechů zaměstnaných ve Wal-Martu, dopadl ještě hůř. Po půl roce skončil na ulici bez platu za poslední dva měsíce práce.

O jakou sumu chce Linsey Wal-Mart žalovat, zatím není jisté. "Celková částka se v tuto chvíli dá těžko určit. Záleží to především na počtu osob, kterých se to bude týkat. A ten je v tuto chvíli otevřený," uvedl advokát Filip Hruška, který s Linseym v Česku spolupracuje. "Při odhadu počtů ilegálních pracovníků ve WalMartu se musí vycházet z toho, že pocházeli z různých zemí.

ČR byla jen jednou z nich," říká Hruška. Podle Linseyho firma o ilegálním zaměstnávání věděla, a přesto nebyla potrestaná, a musí za to zaplatit. Oslovit potenciální klienty chce právník přes média. Na webu je také speciální internetová stránka v češtině. Podle Hrušky se už několik zájemců o zastupování ve sporu ozvalo. "S nějakými osobami jsem už telefonicky mluvil a od zítřka se s nimi budeme setkávat a pokračovat dál," řekl advokát. "Pan Linsey bude obhajovat ty osoby, které se přihlásí, bez ohledu na to, z kterého jsou státu." V současné době právník zakládá kanceláře po celém světě. "Když právníci zahajují spor, tak to nedělají proto, aby ho prohráli. Ačkoli jde o civilní záležitost, ze strany amerických úřadů může tento spor mít pro Wal-Mart i kriminální důsledky," dodává Hruška.

PAVEL VOKATÝ

obsah | svět - svet