Chorvatská policie vystěhovala desítky Čechů

Chorvatská policie přerušila dovolenou desítkám českých turistů. Ti totiž bydleli v domech na pobřeží, které jsou určeny k demolici, protože stojí v nelegální zóně. Češi se brání, že o bourání nevěděli ani majitelé nemovitostí. Podle konzulátu však o demolici bylo rozhodnuto už dávno.

Bagry a nákladní vozy se za doprovodu policejních aut sjely k chorvatskému městečku Rogoznica. V oblasti zvané Kalebova Luka se začalo bourat asi osm domů najednou.

"Jezdíme už několik let na stálé místo spolu se spoustou známých. Po celém pobřeží tady chtějí udělat jednu velkou marinu. Do listopadu se proto musí všechno zbourat. Lidem, kteří tady bydlí, jejich domy vyvlastní," řekl iDNES.cz jeden z českých turistů, Jiří Luczi z Hradce Králové.

Policisté podle něj proto museli některé domy vystěhovat násilně. "K Čechům z vedlejšího domu přišli, že do tří minut musí opustit objekt. Majitelé o demolici vůbec nevěděli, takže nás nemohli předem informovat. Prý ani nepadlo žádné soudní rozhodnutí. Řešili jsme to už přes ambasádu," uvedl Luczi.

Jeho rodina prý zatím pronajatý rekreační objekt neopustila, aby si majitelé mohli z budovy odnést alespoň nábytek a zařízení. Podle českého konzulátu však lidé museli o chystané demolici vědět už dlouho.

"Vím, že na některé nemovitosti bylo vyneseno rozhodnutí o demolici. Majitelé domu však museli zcela jistě vědět, že k něčemu takovému dojde. Rozhodnutí nepadlo z čistého nebe a bylo postupováno v souladu s chorvatskými zákony," řekla česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová.

Domy jsou v nelegální zóně

Podle ní stojí domy v nelegální zóně. "Je zde přesně stanovená vzdálenost od moře, kde se může stavět. Majitelé museli vědět, že jsou v objektu, který byl postaven nelegálně." Někteří čeští turisté už kontaktovali konzulát, aby jim v nečekané situaci poradil.

"Řekla jsem jim, že v rámci našich možností budeme k dispozici a pomůžeme jim. Nicméně jsem jim vysvětlila, že se jedná o záležitost občansko-právního charakteru mezi nimi a příslušným chorvatským poskytovatelem ubytování, který zcela jistě musel vědět, že jeho objekt bude zbourán. Není to nic, co by se objevilo najednou," dodala. Ministerstvo podle chorvatského tisku rozhodlo o zbourání asi 130 objektů. Rozhodnutí o demolici je prý už pravomocné, takže se proti němu nelze odvolat.

ONDŘEJ TOLAR, IDNES.CZ

obsah | svět - svet