Češi v cizině si vyberou z jihočeské kandidátky

Češi pobývající v cizině mohou volit, aniž by museli překonávat zbytečné obstrukce. Hlasy ze zahraničí budou mít možnost dát poslancům z jihočeské kandidátky. Podmínky určila Státní volební komise.

Čeští občané v cizině se budou moci počátkem června zúčastnit parlamentních voleb v České republice prostřednictvím zastupitelských úřadů, kde si budou vybírat z kandidátek Jihočeského kraje.

Volebních okrsků v zahraničí je 106 a počet osob, které v nich chtějí hlasovat, bude znám koncem tohoto měsíce - lhůta pro zapsání do zvláštního seznamu voličů vyprší 23. dubna.

Při volbách v roce 2002 mohlo této možnosti využít až 70.000 osob, k urnám ale přišlo jen 3700 voličů, kteří si tehdy vybírali mezi jihomoravskými kandidáty.

O tom, že letos budou Češi v cizině volit jihočeské kandidáty, rozhodla podle zákona již v polovině února losem Státní volební komise.

Letošní sněmovní volby budou 2. a 3. června, ale kvůli časovému posunu se na některých českých zastupitelských úřadech začne volit již o den dříve.

První Češi budou moci odvolit už 1. června v 19:00 SELČ, tedy ve 14:00 místního času, na velvyslanectvích v Brazílii, v Argentině a v Uruguayi. Nízké volební účasti zahraničních Čechů v roce 2002 se ministerstvo zahraničí snaží čelit osvětou.

Prostřednictvím sdělovacích prostředků informuje, kdy a za jakých podmínek mohou osoby s českým občanstvím v jednotlivých státech hlasovat.

Například na Slovensku české velvyslanectví připomnělo volby a termín registrace inzerátem v tisku; hlasovat bude možné v budově ambasády v Bratislavě V Rakousku, kde žije asi 10.500 českých občanů, volila naposledy jen asi stovka lidí a nijak vysoká účast se neočekává ani letos.

Vídeň

Zastupitelský úřad ve Vídni informoval o termínu voleb i otvíracích hodinách prostřednictvím krajanských periodik, v první polovině tohoto měsíce ještě zveřejní oznámení ve vybraných rakouských denících. Volit se bude ve Vídni a přenos aktuálních volebních výsledků do Prahy bude zajištěn elektronicky.

Německo

Čeští krajané v Německu si budou moci volební místnost vybrat: země je rozdělena do čtyř konzulárních obvodů, volit lze na generálních konzulátech v Drážďanech, Mnichově a v Bonnu nebo na berlínském velvyslanectví. Krajané jsou informováni nejen prostřednictvím internetu, ale také vývěskami a inzeráty v krajanském listu.

Polsko

V Polsku budou moci Češi volit na konzulárních úřadech ve Varšavě a v Katovicích. Nyní konzulární pracovníci rozesílají dopisy, ve kterých české občany informují o tom, jak budou volby probíhat. Podobný text by se měl objevit i jako inzerát v polských novinách. Podle odhadů může k urnám přijít asi 300 voličů.

Rusko

Češi žijící v Ruské federaci a zaregistrovaní jako voliči budou moci volit na třech místech - na velvyslanectví v Moskvě a na generálních konzulátech v Petrohradu a Jekatěrinburgu. V ruské metropoli v roce 2002 volilo asi 70 lidí, letos by jich měla podle předpokladů přijít asi stovka.

Británie

V Británii mohou čeští voliči hlasovat pouze v Londýně. Na zvláštním seznamu českého velvyslanectví je zatím 90 voličů, přestože britské úřady evidují okolo 15.000 Čechů a zhruba stejný počet lidí pobývá v Británii mimo tuto evidenci. Zastupitelský úřad rozeslal osobní dopis velvyslance s výzvou k účasti ve volbách, spolupracuje s krajanskými spolky a využívá i několik českých internetových magazínů, které v Británii pro Čechy vycházejí, i vlastní webové stránky. Pro volební dotazy zřídilo velvyslanectví speciální telefonní linku.

Mohou volit pracovníci v cizině i turisté

V cizině se voleb do Poslanecké sněmovny mohou zúčastnit čeští občané, kteří v zahraničí dlouhodobé žijí či pracují a kteří velvyslanectví ČR v zemi pobytu písemně požádají o zapsání do zvláštního seznamu voličů. Hlasovat ale mohou i lidé s trvalým bydlištěm v České republice, kteří budou v době voleb za hranicemi například na dovolené jako turisté, či pracovně, jako třeba diplomaté. Tyto osoby budou ovšem moci hlasovat na zastupitelských úřadech jen tehdy, pokud si ve své domovské obci předem vyžádají voličský průkaz.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet