Slovenskí vojaci dostali pamätné medaily mnohonárodnej divízie

Pamätné medaily mnohonárodnej divízie odovzdal v pondelok slovenským ženistom pôsobiacim v Iraku náčelník ženijných vojsk poľský plukovník Slawomir Berdak.

V príhovore ocenil obetavosť a vysokú profesionalitu slovenských vojakov pri odmínovaní terénu a pri likvidácii nevybuchnutej munície. Zdôraznil, že aj vďaka slovenským vojakom je pôda v krajine bezpečnejšia a dá sa po nej pokojnejšie chodiť.

Poľský podplukovník Marek Sanak, veliteľ logistickej základne, kde je dislokovaný aj slovensky kontingent, vyzdvihol ochotu, priateľský prístup a najmä pomoc, ktorú slovenskí vojaci poskytovali pri budovaní opevnenia celého tábora. Poľskí vojaci nikdy nezabudnú, ako im Slováci poskytli prvú pomoc počas teroristického útoku 18. februára, keď sa zranilo niekoľko desiatok ľudí. Nezabudnú ani na tragicky deň 8. júna, keď po teroristickom útoku zahynuli šiesti ženisti - traja Slováci, dvaja Poliaci a jeden Lotyš. Boli to opäť slovenskí vojaci, ktorí poskytli okamžitú prvú pomoc zranenému poľskému kamarátovi.

Medaily slovenským vojakom pri príležitosti polročného pôsobenia v misii Iracká Sloboda udelil veliteľ generálmajor Mieczyslaw Bieniek.

Veliteľ slovenského ženijného kontingentu podplukovník Karol Navrátil poďakoval prítomným veliteľom národných jednotiek za ich ústretovosť a spoluprácu pri plnení spoločných úloh, kde ústredným heslom bolo - jedna misia, jeden tím. Práve v ťažkých chvíľach, keď išlo o život, vznikalo ozajstné bojové priateľstvo medzi vojakmi koaličných síl.

(mp)

obsah | svět - svet