2.Visegrádská letní škola

škola Již podruhé byl ve známém krakovském kulturním a společenském středisku Villa Decius zahájen soubor setkání, přednášek a diskusních fór mládeže pod názvem Visegrádská letní škola.

Letošní školy, která se konala ve dnech 13. - 26. července, se zúčastnili studenti (vesměs vysokoškoláci nebo mladí absolventi) z Polska, Maďarska, Slovenska, České republiky (8 studentů), Ukrajiny, Ruské federace, Chorvatska, Srbska a Mexika. O mimořádném zájmu o tuto akci svědčí účast jak médií, tak představitelů politického a společenského života regionu. Na realizaci přednáškové a seminární části programu se podíleli experti a lektoři, rovněž i novináři a představitelé kulturní fronty. Letní škola je organizována díky finanční podpoře Mezinárodního visegrádského fondu, malopolského vojvodství, města Krakov, firem Siemens, DaimlerChrysler, Price WaterhouseCoopers, Ziyad Raoof a dalších.

Inaugurace Visegrádské letní školy byla svěřena diplomatům Visegrádské čtyřky. Jednotlivě vystoupili: velvyslankyně Slovenska Magda Vašáryová, velvyslanec České republiky Bedřich Kopecký, bývalý velvyslanec Maďarska Gábor Hárs a politický ředitel ministerstva zahraničí Polska Jan Truszczyńsky. Po diskusi vystoupil B. Tarasyuk, předseda komise pro evropskou integraci v parlamentu Ukrajiny, s příspěvkem o nové hranici na východě po rozšíření EU.

(r)

obsah | svět - svet