Vicemisska SR sa stala vicemisskou Európy

Najkrajšou ženou Európy roku 2003 sa v piatok večer stala vo francúzskom Nogent-sur-Marne na predmestí Paríža 19-ročná Zsuzsanna Lakyová z Maďarska. Stredoškoláčka s mierami 92-62-90 vystriedala na tróne európskych kráľovien krásy Svetlanu Koroljovovú z Ruska. Prvou vicemiss sa v konkurencii 36 dievčat stala Slovenka Miroslava Luberdová.

Košická rodáčka rovnako ako niektorí diváci a aj svetové agentúry v prvej chvíli počas trochu uponáhľaného vyhlasovania víťazok nepochopila, že sa stala druhou najkrajšou dievčinou starého kontinentu. "Myslela som si, že som piata," povedala 19-ročná modelka.

Šerpu s kyticou jej potom do hlúčika ostatných miss priniesla izraelská kandidátka. "Myslela som si, že mi niektorá z dievčat dáva šerpu, aby som nebola smutná. V šoku som tak bola až s päťminútovým oneskorením," smiala sa po úmornom dni Miroslava.

Pre úspech v sútaži vraj nič zvláštneho nerobila. "Viacej ma to ťahá k modelingu, kde sa to, že som nejaká misska, vôbec neuplatní," povedala 180 centimetrov vysoká tmavovláska. Pred verdiktom sa s budúcou víťazkou zo susednej krajiny držala za ruky.

"To nebol žiadny efekt pre kamery. Naozaj sme veľké kamarátky. Mám ju veľmi rada," uviedla Luberdová. Priznala ale, že pre ňu bolo prvenstvo Maďarky trochu prekvapením.

Druhou európskou vicemiss sa stala 19-ročná modelka Sanja Papičová zo Srbska a Čiernej Hory. Pod stupňom víťazov nechala 22-ročnú Patríciu Ladesmaovú-Nietoovú zo Španielska, ktorá bola považovaná za veľkú favoritku. Popularitu dievčat zo strednej Eúropy potvrdila v poradí piata Polka Marta Matyjasiaková. Táto 21-ročná študentka sociálnych vied získala tiež cenu profesionálnych fotografov za najfotogenickejšiu účastníčku Miss Europe. Za miss sympatia zvolili dievčatá zo svojich radov Šachar Nehorajovú z Izraela. Dvadsaťjedenročná usmievavá dievčina, ktorá žije v kibuci, kde každý deň od skorého rána tvrdo pracuje, si získala srdcia takmer všetkých účastníčiek súťaže Miss Europe.

Víťazka súťaže získala okrem prekrásnej korunky s diamantami od slávnej klenotníckej firmy Chopard aj šek na 100 000 eur, auto, dve súpravy špičkových šperkov, luxusné róby a cestu pre dvoch na karibský ostrov Guadeloupe. V porote, ktorá vybrala novú európsku kráľovnu krásy, zasadli francúzske aj zahraničné celebrity. Speváci Ricky Martin a Eros Ramazzotti, ako aj bývalý tenista Cédric Pioline s niekdajším pilotom formule 1 Jeanom Alesim tvrdili, že vybrať z takej záplavy krásnych mladých žien víťazku bolo veľmi ťažké.

(pk), PRAVDA

obsah | svět - svet