Thajsko oficiálně potvrdilo, že vydá české vězně

Čekání na oficiální potvrzení srpnového rozhodnutí thajské transferové komise o vydání dvou českých pašeráků heroinu, 27letého Emila Novotného a 34letého Radka Hanykovicse, k dalšímu výkonu trestu do ČR je u konce. První nótu, v níž thajské orgány souhlasí s vydáním Hanykovicse, už ministr spravedlnosti obdržel. Nóta ohledně Novotného dorazí brzy.

Právu to v pondělí potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Jak dodala, referent ministerstva nyní bude ve spolupráci s Vězeňskou službou hledat vhodný termín pro převoz obou mužů do ČR. Ten musí být thajské straně sdělen nejméně s čtrnáctidenním předstihem.

"U jiných zemí, i vzdálenějších, je taková dohoda otázkou dvou tří týdnů. V případě Thajska se jedná o první takový případ, nepředpokládáme ale, že by jednání bylo výrazně komplikovanější," uvedla Chaloupková.

Detaily transportu zůstanou tajné

Transport vězňů z cizí země do Česka obvykle zajišťuje Vězeňská služba, Chaloupková však nevyloučila, že v tomto případě bude požádán o pomoc Interpol. Na dotaz Práva, zda se převoz uskuteční normální leteckou linkou nebo speciálem, odmítla odpovědět. "Nebudeme dopředu sdělovat, ani datum transportu vězňů," poznamenala Chaloupková.

Délku trestů musí ČR dodržet

Oba muži byli v polovině 90. let zadrženi na letišti v Bangkoku s několika kilogramy heroinu a odsouzeni k 50 letům vězení. Novotnému byl později trest snížen královskou amnestií o sedm let a dva měsíce, Hanykovicsovi snížila králova milost trest o pětadvacet let.

Zásadní podmínkou pro jejich vydání do rodné země bylo, že česká strana uzná délku jejich na české poměry mimořádně dlouhých trestů. Náš trestní zákoník totiž stanoví za pašování drog maximálně patnáct let. Podmínka byla splněna poté, co český Nejvyšší soud letos v květnu potvrdil platnost thajských verdiktů nad oběma muži i pro území Česka.

IVANA CIHLÁŘOVÁ, PRÁVO

obsah | svět - svet