Čeští vězni opouštějí Thajsko

Dva čeští pašeráci heroinu, věznění více než sedm let v Thajsku, konečně vyrážejí domů. Oba vězně dnes přímo v centrální thajské věznici Bang Kwang převzala thajská imigrační policie a čeští diplomaté. Stát si naúčtuje jako náklady na převoz z Thajska do Prahy sto tisíc korun. Oba odsouzení budou muset toto "cestovné" později splatit.

Odsouzenci Emil Novotný a Radek Hanykovics by měli do Prahy přiletět v úterý.

"Oba vězni poděkovali za péči, kterou jim během jejich věznění věnoval český zastupitelský úřad v Thajsku, a uvítali plánovaný převoz do ČR, o který mnoho let usilovali," řekl český velvyslanec Jiří Šitle, který se slavnostního předání v 09:30 místního času účastnil.

Velvyslanec poznamenal, že vězni sice dali najevo radost z převozu, ale zároveň prý odjíždějí domů "se smíšenými pocity vzhledem k nejistotě, jak se bude jejich situace nadále vyvíjet".

Zástupkyně thajské správy věznic Pornpitr Norapúmpipatová podle Šitlera připomněla, že předání bylo prvním naplněním česko- thajské dohody o předávání vězňů a je podloženo především humanitárními důvody: budou blíže svým rodinám a bude usnadněna jejich sociální rehabilitace.

Měli si odsedět desítky let

Šitler dodal, že poděkoval thajské straně za vstřícnost. Vyjádřil také naději, že jde o první a poslední případ tohoto druhu.

Novotný byl zatčen na letišti v Bangkogu v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Thajské soudy mu vyměřily trest 50 let vězení, později snížený královskou amnestií o sedm a půl roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let.

(r)

obsah | svět - svet