Češi "sedí" po celém světě

Když dvaadvacetiletého studenta Vladimíra Chromého odsoudil před rokem rumunský soud v Brašově ke třem letům vězení za vykouření jedné marihuanové cigarety (u nás by zřejmě nebyl vůbec vyšetřován), vypadalo to velmi špatně.

"Přirozeně jsem měl hrůzu z pobytu ve vězení. Stálo to spoustu nervů," říká Chromý. Nakonec měl štěstí - vyvázl jen s pokutou a domů se vrátil před několika týdny. Ve vězení - pokud nepočítáme jeden den vazby - nakonec nebyl vůbec. Jeho příběh je však ukázkový - Češi se v cizině velmi často dostávají do křížku s tamními zákony a velmi často právě kvůli drogám.

V Aténách byli v roce 2002 odsouzeni Milan Lesniak a Bronislava Paclová za pašování 32 kg heroinu z Turecka. Nejdřív dostali doživotí, vloni soud tresty zmírnil: Paclové na osmnáct let, Lesniakovi na dvacet. Oba jsou v řeckém vězení, a zatímco Lesniak požádal o návrat do českého vězení, Paclová ještě sází na řeckou justici: "Paní Paclová podala návrh na znovuprojednání svého případu před řeckým Nejvyšším soudem," uvedla konzulka v Aténách Markéta Šuraňová.

Další čeští pašeráci drog byli odsouzeni v Londýně, v Norsku či ve vzdálené indické Bombaji. Žena ze severní Moravy byla odsouzena v Peru.

Češi jsou samozřejmě souzeni nejen za drogy. Známý český podnikatel František Příplata dostal v Rumunsku 14 let vězení za údajný podíl na vraždě tamního odborového předáka. "Odsouzených Čechů, kteří žádají o výkon trestu v českém vězení, jsou ročně desítky. Zpravidla ze zemí východně od nás," říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Přesné počty v cizině zadržovaných Čechů nemá - pokud se odsouzený nedomáhá návratu, nemusí se to české úřady vůbec dozvědět. Ale čeští úředníci už připravují další smlouvy o vzájemném uznávání trestů - podobné té s Thajskem: v současné době už jednají s Marockým královstvím, Vietnamem či Hongkongem.

LUDĚK NAVARA

obsah | svět - svet