Vášáryová v USA konzultuje nestále členstvo SR v BR OSN

O blížiacom sa nestálom členstve Slovenska v Bezpečnostnej rade OSN a multilaterálnej spolupráci bude v nasledujúcich dvoch dňoch vo Washingtone rokovať štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Magda Vášáryová.

MZV SR informovalo, že Slovensko konzultuje so všetkými stálymi členmi Bezpečnostnej rady ako aj s tými krajinami, ktoré boli alebo sú nestálymi členmi.

Na americkom ministerstve zahraničných vecí sa Vášáryová zíde so štátnym podtajomníkom pre politické záležitosti Nicholasom Burnsom, generálnou riaditeľkou Sekcie pre Európu a Euroáziu Heather Conleyovou a generálnym riaditeľom Sekcie pre medzinárodné organizácie Philom Dibblem.

Pred cestou do Washingtonu vystúpila v sídle OSN v New Yorku. Na hodnotiacej konferencii Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) podčiarkla, že SR všestranne podporuje opatrenia, ktoré posilňujú kontrolu zbraní hromadného ničenia a je odhodlaná prispievať k hľadaniu prostriedkov na boj proti ich šíreniu. Na stretnutí so štátnym tajomníkom talianskeho MZV Giuseppem Dragom potvrdili vzájomnú podporu kandidatúr oboch krajín za nestálych členov BR OSN. SR kandiduje na obdobie 2006-2007, Taliansko 2007-2008. Reforma systému OSN, príprava na nestáleho člena BR boli na programe rokovania so zástupkyňou generálneho tajomníka OSN Louise Fréchetteovou a asistentmi Robertom Orrom a Danilom Türkom.

SME

obsah | svět - svet