Slovenskí vysokoškoláci uspeli vo Washingtone

Veľký úspech zaznamenal 23. 6. 2002 vo Washingtone tím študentov bratislavskej Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. V konkurencii 60 univerzít z celého sveta obsadili tretie miesto v súťaži vypísanej americkou mimovládnou organizáciou Computer Society International Design Competition (CSIDC).

Jednotlivé tímy mali za úlohu vymyslieť a realizovať projekt, ktorý pomocou bezdrôtového prenosu dát a počítača rieši problémy zaťažujúce modernú dobu a ľudstvo. Matúš Horváth, Peter Lacko, Marian Lekavý a Peter Blšták poslali do súťaže svoj originálny koncept mobilného spánkového laboratória a monitorovania dôležitých funkcií ľudského tela. Projekt navrhovaný slovenskými vysokoškolákmi by v zdravotníctve umožnil monitorovať pacientov v domácom liečení a nie ako doteraz v nemocničnom zariadení. Prenos dát zo senzorov po spracovaní počítačom by lekár dostal prostredníctvom mobilného telefónu.

Prvé tri miesta obsadili študenti z východnej Európy. Prvé miesto prisúdila porota Technickej univerzite v Bukurešti a na druhej priečke sa umiestnila Technická univerzita v Poznani.

Podľa odborníkov projekt slovenských vysokoškolákov znesie najprísnejšie kritiky, ale tímu k víťazstvu chýbala pri prezentácii suverénnosť a entuziazmus.

WILLIAM GUARD, MARKIZA

obsah | svět - svet