Hejduk a Čechmánek převzali zámořské trofeje

Českým hokejistům nezůstalo uzavřeno pódium při tradičním předávání hokejových ocenění v Torontu. Milan Hejduk převzal cenu Maurice Richarda pro nejlepšího střelce základní části a Roman Čechmánek se stal jedním ze tří držitelů Jennings Trophy. Hartrovu trofej i cenu Arta Rosse si odnesl Švéd Peter Forsberg.

Švédský útočník Peter Forsberg po Čechu Jaromíru Jágrovi teprve jako druhý Evropan převzal Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování základní části NHL. Forsberg nastoupil v letošním ročníku v 75 zápasech a připsal si 106 bodů za 29 gólů a 77 přihrávek. Současně se stal Forsberg držitelem Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče. Rekordmanem mezi držiteli Art Ross Trophy je Wayne Gretzky, jenž vyhrál kanadské bodování základní části NHL desetkrát. Šestkrát se to povedlo Mariu Lemieuxovi a Gordiemu Howeovi, pětkrát Jágrovi a Philu Espositovi.

Hejduk čtvrtým držitelem trofeje Maurice Richarda

Útočník Milan Hejduk byl čtvrtým hokejistou, který převzal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL. Opora Colorada vstřelila v letošním ročníku 50 branek, o dvě více než Markus Näslund z Vancouveru.

Trofej se uděluje od roku 1999 jako vzpomínka na Maurice Richarda, který jako první hráč dokázal v NHL nastřílet 50 branek ve stejném počtu zápasů. Jako první převzal cenu Teemu Selänne ještě v dresu Anaheimu, v následujících dvou letech byl nejlepším kanonýrem ligy Pavel Bure z Floridy, loni vyhrál Jarome Iginla z Calgary.

I střelecký rekord v jedné sezóně NHL drží Wayne Gretzky, jenž v ročníku 1981/82 dal v 80 duelech za Edmonton 92 branek.

O Jennings Trophy se podělila trojice gólmanů

Poprvé v historii se o William M. Jennings Trophy podělili tři brankáři - Roman Čechmánek s Robertem Eschem z Philadelphie a Martin Brodeur z New Jersey. Trofej dostává gólman z týmu, který obdrží v základní části hokejové NHL nejnižší počet branek.

Philadelphia i letošní vítězové Stanleyova poháru z New Jersey inkasovali v tomto ročníku v 82 zápasech základní části po 166 gólech. Čechmánek se stal třetím českým brankářem, který tuto cenu převzal. Hašek v dresu Buffala kraloval v letech 1994 a 2001, Roman Turek nejdříve v roce 1999 jako dvojka Eda Belfoura v Dallasu a o rok později jako první gólman St. Louis.

Brodeur získal Jennings Trophy již potřetí. K tomu, aby mohl být gólman mezi držiteli, musí v nejlepším defenzivním týmu ročníku odchytat minimálně 25 utkání. Před vznikem Jennings Trophy v sezóně 1981/82 získávali brankáři za nejnižší počet inkasovaných branek Vezinovu trofej.

Calder Cup Benýškovi a Michálkovi

Calderův pohár za vítězství v nižší zámořské soutěži získali obránce Ladislav Benýšek a útočník Zbyněk Michálek z týmu Houston Aeros, který v sedmizápasovém finále AHL přehrál celek Hamilton Bulldogs.

Benýšek s Michálkem rozšířili počet českých držitelů Calder Cupu na dvanáct. Poprvé se radoval v roce 1993 Vladimír Vůjtek s celkem Cape Breton Oilers, o dva roky později triumfoval Jaroslav Modrý s Albany River Rats, v roce 1996 Václav Varaďa s Rochesterem Americans a sezónu poté Josef Marha s Hershey Bears.

V letech 2000 a 2002 měl český hokej v týmech šampiónů po třech zástupcích. Nejdříve pomohli týmu Hartford Wolf Packs k vítězství Milan Hnilička, Tomáš Klouček a Pavel Brendl, poté se podíleli na úspěchu Chicaga Wolves Libor Ustrnul, Zdeněk Blatný a Kamil Piroš.

NOVINKY

obsah | svět - svet