Na dovolené pomůže turistům Teličkovo desatero

Dovolenou byste si měli především užít. Když se vám něco nelíbí, neváhejte a stěžujte si. To jsou jedny ze základních doporučeních směřovaných k miliónům obyvatel Evropské unie. Sestavili je komisaři David Byrne a Pavel Telička.

V Teličkově a Byrnově "desateru" se lze třeba dočíst, co si počít, pokud občan při podpisu smlouvy přehlédl pár řádků vytištěných drobným písmem, že zaplacená záloha za vysněný zájezd se nevrací, pokud cestovní kancelář zkrachuje, anebo že od smlouvy nelze odstoupit bez vyplacení velkého penále.

"Neférové smlouvy jsou v EU zakázané. Nezáleží na tom, jakou dohodu podepíšete, ani v jaké zemi EU, unijní zákony vás chrání před tímto zneužitím," ujišťuje příručka.

Nárok na odškodnění

Spotřebitel se také dozví, že úřady v jeho vlasti nemají právo vyžadovat celní poplatky či doplatky daně z přidané hodnoty za zboží, které si koupil během dovolené v jiné členské zemi. Na evropském trhu platí rovněž zásada, že výrobek musí odpovídat prodejní smlouvě a vadné zboží můžete vrátit.

Stejně tak si lze "podle desatera" do sedmi dnů nákup rozmyslet a smlouvu zrušit. Z obecné zásady ale platí pár výjimek, například při prodeji pojistek nebo zboží, které stojí méně než 60 eur (asi 2 tis. Kč).

Zasílání nevyžádaného zboží a následné vymáhání platby EU zakazuje.

Unijní legislativa chrání zákazníka rovněž v okamžiku, kdy během dovolené cestovní kancelář zkrachuje, anebo se na letišti ukáže, že je spoj přeplněný. Poškozenému vzniká nárok na odškodnění.

Vymahatelnost v celé EU

Soubor rad o právech spotřebitelů je platný a vymahatelný ve všech 25 členských zemích EU, od Baltu po Středomoří.

Teličkovo desatero:

· nakupujte, co chcete, kde chcete

· pokud je zboží vadné, vraťte je

· žádejte vysoké standardy bezpečnosti zboží

· informujte se o tom, co jíte

· máte nárok na férové smlouvy

· spotřebitel může někdy měnit svá rozhodnutí

· euro zjednodušuje porovnání cen

· máte nárok na jasné informace

· spotřebitel je chráněn i o dovolené

· urovnat lze i přeshraniční spory

NOVINKY

obsah | svět - svet