Švýcarsko Čechům neotevře trh práce

Švýcarsko, které není členem Evropské unie, nehodlá občanům ČR a dalších kandidátských zemí po jejich vstupu do EU zcela uvolnit svůj pracovní trh. Naznačila to ve čtvrtek švýcarská ministryně zahraničí Micheline Calmyová-Reyová po setkáním se svým českým protějškem Cyrilem Svobodou .

Jakou konkrétní podobu přechodná omezující opatření budou mít, ministryně nesdělila, protože dosud neskončila příslušná jednání Švýcarska s EU. "Hovoří se o kvótách, hovoří se o lhůtách. Samozřejmě je zájmem Švýcarska, aby s ním bylo zacházeno stejně jako s jednotlivými státy EU," zdůraznila Calmyová-Reyová.

Ministryně poukázala i na rozdílné pracovní a mzdové podmínky ve Švýcarsku a České republice. Přáním Švýcarska podle ní není, aby čeští občané pracovali ve Švýcarsku za stejných podmínek jako ve vlastní zemi. "V tomto světle je třeba přijmout určitá opatření," dodala ministryně.

Česká invaze do Švýcarska nehrozí

Česká strana podle Svobody plně respektuje, že občané ČR mohou v cizí zemi pracovat jen za místních podmínek. Obavy, že by Češi po vstupu do EU zaplavili švýcarský trh práce, však považuje za neodůvodněné. "Nechceme a neohrozíme žádný trh práce," zdůraznil Svoboda s tím, že Češi se za prací neradi stěhují.

Na dotaz Práva, zda a kdy se Švýcarsko připojí k tzv. Schengenské dohodě, což by mělo vést k odbourání kontrol na švýcarských hranicích, Calmyová-Reyová odpověděla, že její země dosud vede s EU jednání. Vyjádřila naději, že budou ukončena do konce letošního roku. Poté však bude ještě nutné podepsat příslušný smluvní dokument, ratifikovat jej a také schválit v referendu.

JAROSLAV ZBOŽÍNEK

obsah | svět - svet