Suchá triumfovala na turnaji WTA

Slovenská tenistka Martina Suchá zvíťazila vo finálovom zápase na turnaji WTA Tour Bell Challenge v kanadskom Quebecu nad Američankou Spearsovou 7:5, 3:6, 6:2 a premenila svoje tretie tohtoročné finále na triumf.

Novozámocká rodáčka mala do včera na svojom konte iba jeden víťazný turnaj z Hobartu v roku 2002. Vďaka triumfu v Quebecu sa posunie z 80. miesta v rebríčku do šesťdesiatky.

Už v semifinále odohrala Suchá jeden zo svojich najdlhších zápasov kariéry. Drela bezmála tri hodiny kým vyradila Argentínčanku Salerniovú 6:7(3), 7:5, 7:6(6) a postúpila do svojho piateho finále kariéry vo WTA Tour.

"Príliš skoro som začala myslieť na víťazstvo a to býva nebezpečné," vysvetľovala 23-ročná Slovenka zaváhanie v treťom sete semifinále, keď nevyužila podanie za stavu 5:4 na víťazstvo. "Práve vtedy ma zradil servis," dodala. O postupe napokon rozhodla v tajbrejku, ale aj v nedeľňajšom súperení so Spearsovou odohrala maratón.

Kalifornčanka ešte v piatok vyradila vo štvrťfinále Slovenku Kurhajcovú a sobotňajšou semifinálovou výhrou nad Ruskou Židkovovou si prvý raz v kariére zabezpečila rebríčkový postup do svetovej stovky. Američanka, v predchádzajúcom týždni 122. v počítači, na ceste do finále v siedmich zápasoch stratila jediný set.

Suchá sa v závere sezóny dostala tiež do dobrej formy. Po piatich prehrách v prvých turnajových kolách sa chytila v októbri v čínskom Guangžou, kde podľahla až vo finále domácej Li. V Quebecu minulý týždeň vyradila iba jednu hráčku, ktorá je vyššie v rebríčku ako ona - Luxemburčanku Schaulovú, ale ťažkej skúške ju vystavila 15-ročná Bulharka Karatančevová. Jedna z najtalentovanejších mladých hráčok ju prinútila vo štvrťfinále k trom setom.

"Vedela som, že súperka bude bojovať do poslednej loptičky," povedala novozámocká rodáčka po svojom 250. singlovom víťazstve na okruhu WTA.

(r)

obsah | svět - svet