Kůrková a družstvo mají evropské zlato

Kateřina Kůrková, úřadující mistryně světa ve střelbě ze vzduchové pušky, usedla v pátek v podvečer i na evropský trůn. Po vynikajícím výkonu v základním závodě bravurně zvládla také finále a stala se mistryní Evropy. Společně s Adélou Sýkorovou a Pavlou Habartovou má pak v evropském rekordu 1190 bodů rovněž zlato ze soutěže družstev.

Kůrková stejně jako na MS sváděla do poslední rány boj o titul s Němkou Pfeilschifterovou. "Měly jsme stejný základ, takže ve finále to byl boj o každou desetinku. Nakonec jsem byla tou šťastnější," říkala do telefonu Právu čerstvá evropská šampiónka Kateřina Kůrková.

"Určitě to je můj druhý největší úspěch, ale měla jsem to těžší v tom, že teď už se ode mne dobré výsledky čekají. Pořád nejsem v optimální formě. Problémy, které mě provázely na Světovém poháru v Sydney se ale ve spolupráci s otcem a trenérem v jedné osobě z části povedlo odstranit. V každém případě jsem se dvěma zlatými medailemi spokojená," přidala královna vzduchové pušky.

Pomohl fyzioterapeut

"Podařilo se nám ve spolupráci s jedním špičkovým plzeňským fyzioterapeutem udělat kus práce. Záda sice Kateřinu bolí, což je problém všech střelců, ale na závody se dokáže připravit, a protože je velká bojovnice, s problémy se vyrovná," dodal mnohonásobný mistr světa a nyní trenér Petr Kůrka.

Pochvaloval si také velkou podporu odboru sportu ministerstva vnitra pro celý tým. "Znovu vyšel tah se zařazením sedmnáctileté juniorky Adély Sýkorové mezi ženy. Do finále se dostala už na evropském šampionátu loni ve Švédsku a teď udělala čtvrtým místem další krok kupředu. Je to velmi odolný typ, který umí mezi ženami zabojovat," dodal Kůrka.

První polovinu za sebou má také soutěž v olympijském běžícím terči na 3030 ran. Po pomalých bězích vede mezi muži Ukrajinec Prisničenko s 297 body. O sedm méně má Miroslav Januš, Caknakis dosáhl 289 bodů a Jonáš 287 bodů. Rychlé běhy však jdou českým střelcům lépe.

KAREL FELT, PRÁVO

obsah | svět - svet