České samopaly pohlídají irácké památky

Patnáct set vyřazených samopalů, 50 kulometů a 1500 stejnokrojů jako dar. Česko se rozhodlo, že výzbroj a výstroj poskytne na ochranu kulturních památek v Iráku. Smlouvu podepsal ministr obrany Karel Kühnl a irácký velvyslanec Zía Hádí Mahmúd Dabás.

"Vyřazený vojenský materiál v hodnotě kolem jednoho milionu korun by měl na Střední východ dorazit do několika týdnů," řekl Kühnl. Projekt již schválila česká vláda.

Letouny k přepravě zbraní a uniforem podle ministra poskytne Severoatlantická aliance. Česko tak s nimi nebude mít žádné dodatečné výdaje.

Na otázku, jaké jsou záruky, že se vojenský materiál v nestabilním Iráku nedostane do nekompetentních rukou, Kühnl odpověděl, že garanci převzala irácká vláda, zastoupená místním ministerstvem obrany a zahraničí. "(Irácké) ministerstvo obrany pak dar předá ministerstvu kultury," dodal Kühnl.

Podle iráckého velvyslance mají zbraně a uniformy hlavně humanitární význam, ne vojenský. "Ta smlouva se nedá ničím měřit, je to velká morální podpora pro irácký národ," řekl po podpisu smlouvy. Několik tisíciletí staré památky podle něj ale vojenskou ochranu skutečně potřebují. "Řada z nich totiž byla po pádu režimu Saddáma Husajna vyrabována a poničena," upozornil Dabás.

Česká vláda na rekonstrukci Iráku, který se vzpamatovává z válečného konfliktu a let autokratického Husajnovy diktatury, dosud vydala 78 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 1,9 miliardy korun. Prostředky byly použity mimo jiné na humanitární pomoc, na činnost polní nemocnice v Basře, na výcvik irácké policie nebo právě na záchranu kulturních památek.

LIDOVKY

obsah | svět - svet