Slováci a Česi súria rozpočet únie

Slovensko a Česká republika v sobotu potvrdili, že si prajú rýchle obnovenie debaty o rámcovom rozpočte na sedem rokov. Obávajú sa, že ak sa rozpočet v tomto roku neschváli, skomplikuje sa príprava národných rozpočtov na rok 2007 i na ďalšie roky.

Už v piatok rovnakú požiadavku vzniesli všetky krajiny Visegrádskej štvorky (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko). Podľa britského ministra financií Gordona Browna by sa téma rozpočtu mohla dostať na program zasadania ministrov financií únie 11. októbra. Británia bude EÚ predsedať do konca roku.

Slovenský minister financií Ivan Mikloš nevidí veľkú šancu na dosiahnutie kompromisu. "Som skôr skeptik. Ak teraz nepríde k posunu, nezostane nič iné, než sa dohodnúť na budúci rok počas rakúskeho predsedníctva. To však neznamená, že by sa pre to nemalo urobiť všetko, čo sa urobiť dá," povedal Mikloš. Český minister Bohuslav Sobotka povedal, že na oneskorenie by doplatili najmä nové členské štáty, ktoré sú adresármi najväčšéch čiastok zo štrukturálnych fondov.

Obidvaja ministri si želajú, aby sa vychádzalo z návrhu predloženého v júni luxemburským predsedníctvom. "Dohoda vtedy bola na dosah ruky ruky. Urobil sa obrovský kus práce a bola by škoda, keby sa to nevyužilo," povedal Sobotka.

Odpor Británie bol hlavnou príčinou krachu júnového summitu o rozpočtovom výhľade. Premiér Tony Blair to zdôvodnil nutnosťou modernizovať európsku rozpočtovú politiku, orientovať ju viac na konkurencieschopnosť a inováciu a obmedziť výdavky na poľnohospodárstvo.

Ak bude rozpočtový rámec schválený až v roku 2006, únia a členské štáty nestihnú prípravu na prvé roky a prostriedky z fondov sa nahromadia do ďalších rokov. Bola by to rovnaká situácia ako tesne po vstupe - v roku 2004 bolo k dispozícii ešte málo peňazí na projekty financované úniou, ktorých príprava určitý čas trvá.

ČTK

obsah | svět - svet