Podezřelí z krádeže českých šperků v Belgii jsou za mřížemi

Dva muži podezřelí z krádeže českých šperků v belgickém Muzeu diamantů jsou ve vazbě. Sdělila to ve čtvrtek mluvčí antverpské prokuratury Lin Nuytsová. "Dva cizinci z východní Evropy byli zadrženi: ve Španělsku a na rakousko-maďarských hranicích. Požádali jsme o jejich vydání. Procedura se rozběhla, ale je třeba si počkat, patrně do září," řekla.

Mluvčí bez dalších podrobností uvedla, že k zadržení jednoho z podezřelých, který je nyní v rakouské věznici, pomohla analýza DNA stop zanechaných v antverpském muzeu.

Šperky zmizely

Klenoty, ukradené před více než osmi měsíci, se ovšem dosud nepodařilo vypátrat.

Pražské Uměleckoprůmyslové muzeum, které šperky zapůjčilo, stále čeká na vyplacení pojistky ve výši miliónu eur (asi 34 mil. Kč). Skutečná hodnota šperků je ale nevyčíslitelná.

O kauze bude rozhodovat soud. Britská pojišťovna Lloyd's, u které byly klenoty pojištěny, totiž tvrdí, že antverpské muzeum nedodrželo bezpečnostní podmínky tak, jak mělo. S tím ale antverpské muzeum nesouhlasí.

Prosincová loupež

Šperky zmizely počátkem prosince 2003. Díla pocházejí z 20. a 30. let minulého století a byla zapůjčena na výstavu nazvanou Art Deco diamantjuwelen 1920 -1939 čili Diamantové šperky z doby art- deco. Zloději byli tehdy tři, dva muži a jedna žena.

Policie vyšetřování oficiálně uzavřela v polovině března s tím, že stopy po pachatelích mizí ve Španělsku.

NOVINKY

obsah | svět - svet