Vítězem Závodu míru je Sosenka

Vítězem 55. ročníku cyklistického Závodu míru se dodatečně stal český reprezentant Ondřej Sosenka z polské stáje CCC Polsat. I opakovaná laboratorní zkouška ve švýcarském Lausanne totiž u původního vítěze Poláka Piotra Przydziala ze stejné stáje potvrdila pozitivní dopinkový nález a jezdce čeká trest.

Ten vynese disciplinární komise Polského svazu cyklistiky v úterý 9. července. Podle regulí mezinárodní unie UCI by jím mělo být zastavení závodní činnosti na dobu šesti měsíců až dvou let.

Šéfa závodu rozladil postup UCI

"Na první místo celkového pořadí se tak posune Sosenka. Posun nastane ve všech etapách od čtvrté, která vedla z Mladé Boleslavi do Saské Kamenice," potvrdil dnes zpravodaji ČTK ředitel Závodu míru Pavel Doležel. Przydzialův vzorek moči, odebraný právě po této etapě, obsahoval nepovolenou látku erytropoietin (EPO).

"Každopádně je to kaňka na našem závodu, i když s tím nemáme nic společného," řekl Doležel. Ředitel byl však hodně rozladěn z toho, že ještě šest týdnů po skončení závodu nedostal z UCI oficiální zprávu. "Postup federace je zarážející. Není přece možné, aby z Giro dItalia byl odvolán jezdec, který byl přistižen tři týdny předtím - a to samé platí i v našem případě," dodal Doležel.

(r)

obsah | svět - svet