V Iraku zahynul slovenský vojak

Slovensko v noci z piatku na sobotu prišlo o ďalšieho vojaka z irackej misie. Po tom, čo ozbrojená kolóna so slovenskými vojakmi vstúpila do mesta Al Kút, vybuchla pod jedným z áut nastražená výbušnina. Podľa premiéra Roberta Fica by táto tragédia mohla ovplyvniť, či našich ženistov presunieme z pokojnej oblasti afganskeho Kábulu do nepokojnej provincie Kandahár, ako to od nás chce NATO.

Mohutná explózia, ktorá takmer úplne zničila pancierované terénne auto Hummer, si vyžiadala život nášho zdravotníka - rotného Rastislava Neplecha. Spolu s ním na mieste zomrel aj poľský vojak, ďalší Poliak a Armén boli ťažko zranení. Podľa zahraničných médií bol nočný útok koordinovaný a po explózii ozbrojenci na kolónu aj strieľali.

Útok na konvoj, v ktorom boli väčšinou naši vojaci, nebol jediným v tejto krajine, ku ktorému došlo cez víkend. Nedeľňajšia explózia v bagdadskom náborovom stredisku polície si vyžiadal najmenej 35 mŕtvych a 58 zranených. Rastislav Neplech, ktorý bol v Iraku od augusta, bol 53. slovenským vojakom, ktorý zomrel v súvislosti so zahraničnými misiami a štvrtou obeťou útokov irackých militantov. Išlo o jeho druhú zahraničnú misiu - ako zdravotník sa už zúčastnil na operácii OSN na Golanských výšinách.

Účasť na misii v Iraku podľa prieskumu agentúry MVK podporuje len šestina obyvateľov. Proti našej prítomnosti v oblasti je naopak takmer 57 percent ľudí. Medzi odporcami našej účasti na operácii Iracká sloboda sú najmä voliči vládnej koalície, zotrvanie v misii však nepodporuje nadpolovičná väčšina priaznivcov žiadnej z politických strán. Odchod z krajiny plánovaný na február nebude jednoduchou záležitosťou. Podľa ministerstva obrany totiž odsun stovky vojakov a 1500 ton výzbroje, techniky a iného materiálu bude trvať dohromady asi tri mesiace a vyžiada si okolo 32 miliónov korún. Ani potom ale Irak nezostane úplne bez slovenskej vojenskej prítomnosti. V oblasti by malo pôsobiť päť inštruktorov, ktorí budú školiť miestnych vojakov odmínovanie a šiestich dôstojníkov by sme mali mať aj vo velení misie.

(knm), TASR, SITA

obsah | svět - svet