Nemecký súd zamietol nároky slovenských Židov

Slovenskí Židia si ani v odvolacom konaní nevymohli od Nemecka odškodnenie za obete holokaustu. Odvolací súd v Berlíne včera zamietol požiadavky, ktoré proti nemeckému štátu vzniesla slovenská židovská komunita, a nepripustil revíziu rozsudku nižšej inštancie z roku 2001.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku sa domáhal odškodnenia za slovenské obete holokaustu, ale nemecký súd spochybnil hromadný nárok komunity. "Nemecké právo nepozná kolektívny nárok," konštatoval predsedajúci sudca Stefan Kowalski. Slovenská židovská obec sa usiluje o zadosťučinenie až vo výške 77 miliónov eur. Ide jej najmä o vrátenie hanebných poplatkov, ktoré do nacistickej Ríšskej banky previedol vojnový slovenský štát zo skonfiškovaných majetkov za každého deportovaného Žida do vyhladzovacích táborov. Súd nasledoval po márnych rokovaniach s Nemeckom, v ktorých slovenskí Židia žiadali, aby boli zahrnutí do niektorých predchádzajúcich medzinárodných rozhovorov o zadosťučinení pre obete holokaustu.

Právny zástupca židovskej obce Rainer Arzinger už pred včerajším pojednávaním signalizoval, že sa v prípade zamietnutia odvolá na Najvyšší súd v Karlsruhe a potom aj na medzinárodné súdy.

Vojnový slovenský štát na základe vynútenej medzištátnej dohody z roku 1942 hradil nacistickému Nemecku päťsto ríšskych mariek za "vysťahovanie" každého deportovaného Žida. Do táborov smrti deportovali takmer 58-tisíc slovenských Židov. Postihnutí si tak svoju smrť vopred zaplatili. Na kontá nemeckej Ríšskej banky pribudlo 18 miliónov ríšskych mariek, čo je podľa súčasného prepočtu takmer 77 miliónov eur.

PRAVDA

obsah | svět - svet