Slovenskí študenti v Amerike: Stojí to zato

Brigádovať cez leto v zahraničí, zarobiť si peniaze, spoznať svet, zoznámiť sa s novými ľuďmi a zdokonaliť sa v cudzom jazyku - o tom sníva nejeden študent. So svojimi skúsenosťami a zážitkami zo Spojených štátov amerických sa s nami podelili traja mladí ľudia, ktorí sa tam vybrali pracovať v rámci programu Work and Travel.

"V Amerike som nemala voľný čas, ak sa tým nemyslí hodina medzi dopoludňajšou a popoludňajšou prácou, počas ktorej som si varila obed a čas od polnoci do 8. hodiny rannej, keď som spala," hovorí 22-ročná Petra Polovková zo Svitu, ktorá vlani pracovala tri mesiace (od 20. júna do 20. septembra) na polostrove Cape Cod v meste Orleans v štáte Massachusetts.

Dopoludnia strávila sedem hodín prípravou raňajok a upratovaním devätnástich hotelových izieb, popoludní ďalších sedem hodín za pultom v supermarkete, kde na oddelení Deli Shop obsluhovala zákazníkov. Musela sa poriadne obracať, veď od úpravy a čistoty hotelových izieb záviselo ocenenie hostí v podobe prepitného. V supermarkete si už vôbec nevydýchla, pretože počas sezóny sa tvorili dlhé rady zákazníkov. "Často nám pomohol úsmev a milé oslovenie. Veď kto už rád čaká v rade?" vraví Petra Polovková, čerstvá absolventka Pedagogickej fakulty UK v Bratislave.

Do Spojených štátov letela prostredníctvom agentúry CKM 2000 spolu s priateľom, ktorý pracoval v tom istom hoteli i supermarkete, ale na iných úsekoch. Staral sa o údržbu okolia hotela, kosil trávu, slovom, robil všetko, čo si vyžaduje mužskú ruku. V supermarkete pracoval na oddelení ovocia a zeleniny. Spoločne s Petrou bývali vo "svojom" hoteli Sheeps Knees Inn, na niekoľko dní ich ubytovali dokonca v najluxusnejšej izbe. Stravovanie vo "fast foodoch" a ,"mekdonaldoch" im nevyhovovalo, a tak si každý deň spoločne varili - najčastejšie cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou alebo ryby.

"Za celé tri mesiace sme mali iba tri dni voľného času. Jeden deň sme sa vybrali na nákupy, druhý deň pozrieť veľryby a tretí deň do Bostonu. Týždňovú dovolenku sme si mohli dopriať až koncom septembra. S priateľom sme si požičali auto, a precestovali sme dvanásť štátov. Keď sme auto išli vrátiť, na tachometri sme mali 4 200 kilometrov. Stálo to však zato," pochvaľuje si Petra.

A aký bol jej zárobok? V hoteli si zarobila desať dolárov za hodinu plus prepitné a v supermarkete osem dolárov za hodinu. Počas trojmesačného pobytu v Amerike však schudla sedem kíl.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet