Slováci sú najlepší medzi rozhodcami

Ľubošovi Micheľovi sa nepáčila moja akreditačná karta zavesená na krku. "Skryte si ju, nik nemusí vedieť, že ste novinár," požiadal. Do luxusného hotelového komplexu Solvedere Beach majú novinári vstup zakázaný. V ňom si rozložili stan najlepší európski rozhodcovia, ktorí vedú zápasy finálového turnaja. Môžete tu stretnúť na chodbe Taliana Collinu, Švéda Friska, Dána Nielsena, ale aj trojicu Slovákov Luboša Micheľa, Igora Šramku a Martina Balka.

"Máme podstatne lepšie ubytovanie ako pred štyrmi rokmi v Belgicku," porovnáva najskúsenejší Igor Šramka. "Je tu vnútorný bazén s vyhrievanou morskou vodou, vonkajší bazén, komplexné regeneračné zariadenie, ihriská na tenis či golf."

Manželky na izby nesmú

Každý rozhodca má pre seba veľkú a pohodlnú izbu, kde inak bývajú dvaja hostia. "Ak by ma prišla navštíviť manželka, ani ona tu nesmie prespať," pokračuje Šramka. "Upozornili nás na to hneď na úvod. Jediné, čo by nám povolili, je spoločná večera po stretnutí." Rozhodcovia majú dočasný domov v Espinho, v malom prímorskom mestečku pri Atlantiku, ktoré je strediskom zábavy a oddychu. Hotel Solvedere Beach však leží asi štyri kilometre od mesta, rozhodcovia sú v ňom odrezaní od hlavného ruchu európskeho šampionátu.

Dovolenková sezóna sa už rozbieha a na pobreží sa slnia desiatky rekreantov. Z izieb slovenských rozhodcov vidieť morské pobrežie.

"V mori sme si za takmer tri týždne ešte nenamočili ani nohy, ba ani sme sa k nemu nedostali," skonštatuje realitu nováčik na šampionáte Martin Balko.

"Máme nabitý program, ktorý je stereotypný, no veľmi náročný. Ráno o deviatej sa začína tréning a ten trvá aj dve hodiny. Potom nás čaká regenerácia, masáže, hodnotenia zápasov, stretnutia s členmi rozhodcovskej komisie. Večer sledujeme zápasy. Zvyčajne nás odvezú na štadión, ak to nestíhame, vidíme ich v televízii."

Rozhodcovia nemôžu pribrať

Tréningy majú rozhodcovia momentálne tvrdšie ako futbalisti. Na telá im pripnú snímače, ktoré presne zaznamenávajú, ako organizmus znáša záťaž, nik sa nemôže ulievať, po každom tréningu sa výsledky vyhodnocujú.

"Hoci nás čaká v pondelok zápas, trénovali sme rozvoj sily, posilovanie, vytrvalosť," vravel v sobotu Igor Šramka po návrate z neďalekého olympijského centra, kde rozhodcovia trénujú."

Rozhodcov pravidelne kontrolujú, či si udržiavajú optimálnu hmotnosť. "Pred pár dňami sme absolvovali váženie a mali sme z toho obavy," pokračuje Šramka. "Strava je tu totiž nielen pravidelná, ale aj vynikajúca, máme široký výber z mnohých chodov. Lubošovi Micheľovi i mne ukázala ručička o pol kilogramu menej v porovnaní s dňom, keď sme sem prišli a Maťo Balko mal iba o pol kila viac. Tvrdá príprava, ktorú tu podstupujeme, nám teda drží hmotnosť v norme."

Rozhodcovia sa zúčastňujú na rôznych súťažiach, turnajoch i kvízoch. Balko vyhral turnaj v minigolfe, spolu s Šramkom boli treťou dvojicou v súťaži futbalovej a golfovej zručnosti. Bezkonkurenčne najlepší sú však Slováci vo futbale. Na malé bránky ešte neprehrali ani zápas. Keď sú mužstvá šesťčlenné, všetci sa chcú pridať k nim.

Collina je Beckham medzi rozhodcami

V poslednom období sa najmä vďaka Pierluigi Collinovi stal aj rozhodcovský stav populárny. "Collina je hviezda, keď sa niekde objaví, hneď je okolo neho množstvo ľudí. Je to taký Beckham medzi rozhodcami," zdôrazňuje Šramka. "Niekedy máme pocit, že absolvoval imidžový kurz, presne vie, kde sa postaviť, ako sa správať, keď niekam spolu ideme, je buď prvý alebo posledný."

Slováci si však atmosféru medzi rozhodcami pochvaľujú. "Vzťahy sú korektné, hoci sme svojím spôsobom tiež súperi," vraví Balko. "Aj Collina je mimoriadne kolegiálny a kamarátsky. Hoci je populárnejší, nepovyšuje sa nad iných."

Korupčná atmosféra ničí kredit

V debatách sa, samozrejme, nevyhnú ani horúcej domácej téme, ktorou je korupčná rozhodcovská aféra. "Sledujeme nové informácie, ktoré sa objavujú a nie je to príjemné čítanie," tvrdí Šramka. "Mrzí nás, čo sa deje. Takýmito aférami sa stráca rozhodcovský kredit. Meno sa veľmi ťažko a dlho získava a veľmi rýchlo stratí."

V porovnaní s minulosťou sa UEFA rozhodla na tomto šampionáte nasadzovať trojčlenné rozhodcovské trojice z jednej krajiny. Slováci viedli súboj Španielsko - Grécko a zvládli ho perfektne. Známku, ktorú dostali, sa síce nedozvedeli, no dá sa vždy vytušiť z ústneho hodnotenia s členmi rozhodcovskej komisie na druhý deň. Najčastejšie počuli slovko "excellent".

Pozícia arbitrov je čoraz ťažšia. Novinkou je, že zápas sledujú dvaja delegáti. Jeden priamo v hľadisku, druhý pri televíznej obrazovke. Navzájom konzultujú rôzne situácie a potom spoločne ohodnotia výkon strážcov pravidiel. Rozhodujúce slovo v trojici má hlavný rozhodca.

"Výkon sa však posudzuje čoraz viac komplexnejšie," vysvetľuje Micheľ. "Aj preto sa zmenilo označenie postranných rozhodcov na asistentov. Ba nemožno obísť ani štvrtého rozhodcu. Zohratosť hrá významnú úlohu. Najdôležitejšie je, aby konečný verdikt bol vždy správny."

Nik nechce letieť 24. júna

V pondelok ich čaká druhé stretnutie: Francúzsko - Švajčiarsko. Pôjde v ňom o veľa, v hre je postup do štvrťfinále.

"Veľmi dôležité je, ako sa zapíšete v prvom zápase," pripomína Micheľ. "Mal som z neho obavy, ale všetko dobre dopadlo. Som pokojnejší, sebavedomejší, ale nesmiem sa uspokojiť, stratiť koncentráciu. Stáva sa mi, že keď mi vyjde zápas, v ďalšom mávam problémy."

Stále najmladší rozhodca v európskej špičke má už dosť skúseností a z veľkých mien strach nemá. Teraz na neho čakajú najmä vo francúzskom drese.

"S väčšinou som sa už na ihrisku stretol. Najväčšie hviezdy majú spravidla najkorektnejšie správanie. Pred týždňom som bol štvrtým rozhodcom v zápase Anglicko - Francúzsko a mojou povinnosťou bolo skontrolovať každého hráča, jeho výstroj, či nemá na sebe nebezpečné predmety, prstene, retiazky. Všetky hviezdy na čele s Beckhamom a Zidanom sa postavili na pokyn ako školáci a čakali, kým ich skontrolujem. To nie je nič iné, iba rešpekt osobností k pravidlám a k fair play."

Všetci rozhodcovia majú spiatočné letenky na 24. júna. Vtedy bude po stretnutiach v základných skupinách a z dvanástich trojíc polovica pocestuje domov.

"Samozrejme, každý by rád zostal aj na štvrťfinálové a semifinálové zápasy. V našom prípade ešte musíme zvládnuť druhý zápas. Ak by sme dostali ešte šancu aj v treťom stretnutí vo štvrťfinále či semifinále, bol by to pre nás bonus navyše. Pokladali by sme to za veľký úspech," uzavrel Ľuboš Micheľ. Dnes sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne, či bude mať Slovensko zastúpenie aj v závere európskeho šampionátu.

MICHAL ZEMAN

obsah | svět - svet