Slovák porazil britské úrady

Slovenský Róm uspel na britskom súde. Zastavenie vyplácania sociálnych dávok a poskytovania najrôznejších sociálnych výhod občanom nových štátov EÚ po 1. máji zo strany britských úradov môže byť ,,nezákonné a diskriminujúce". K takémuto záveru prišiel londýnsky súd a dal tak za pravdu sťažujúcemu sa slovenskému Rómovi žiadajúcemu pokračovať v poberaní sociálnych výhod.

,,Cesta, akú zvolili úrady, je absolútne nekorektná," vyhlásil v zdôvodnení svojho verdiktu sudca Collins. Vláda vraj Slovákovi neposkytla dostatok času na to, aby svoje záležitosti prispôsobil novým okolnostiam.

,,Rozhodnutie súdu nás sklamalo," reagoval pre ČTK hovorca ministerstva vnútra. ,,Budeme energicky obhajovať svoje stanovisko," doplnil s tým, že všetkých zainteresovaných informovali viac ako mesiac pred určeným termínom.

Podľa Stephena Knaflera, ktorý na súde zastupoval päťčlennú rodinu slovenského Róma označovaného len ako pán H, sa jeho mandant ocitol v rovnakej situácii ako hrdinovia známej knihy Hlava 22: Ako žiadateľ o azyl nesmel až do 30. apríla pracovať a 1. mája štatút azylanta stratil.

Slovenský Róm, ktorý je kvalifikovaným murárom, v žiadosti o azyl v Británii už raz neuspel. V Británii však žije už viac ako šesť rokov a domáha sa na základe ľudských práv svojich detí, aby rodina mohla na ostrovoch ostať. Jeho potomkovia sa vraj už v Británii narodili a sú tam aj vychovávaní.

Odborníci upozorňujú, že náhle zastavenie vyplácania sociálnych dávok by mohlo viesť k situácii, keď by sa celé rodiny mohli ocitnúť na ulici, zatiaľ čo miestnym úradom by hrozilo, že budú zaplavené žiadosťami o pomoc a súd vyššej inštancie žiadosťami o preskúmanie celej situácie.

(ta), PRAVDA

obsah | svět - svet