Slovensko je vzorovou krajinou

Slovensko sa v ostatnom čase objavuje v medzinárodných médiách ako vzorová krajina, ktorá si dobre vedie v oblasti hospodárskych výsledkov, zadlženosti, alebo aj v pripravenosti na vstup do eurozóny.

Slovenský občan je však na rozdiel od zahraničných médií a vládnych politikov nespokojný. Konštatuje to dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Najvplyvnejšie maďarské periodikum podrobne informuje o pozitívnych výsledkoch vlaňajšieho hospodárenia štátu, pričom ale poznamenáva, že SR nevyužila v plnej miere európske zdroje.

Na margo nespokojnosti občanov denník podotýka, že výnimkou je iba Bratislava a jej okolie, kde je najvyššia priemerná mzda - 20.000 Sk, a najnižšia nezamestnanosť na úrovni troch až štyroch percent. Smerom na východ je chudoba čoraz výraznejšia.

V juhovýchodných oblastiach krajiny, kde žije početná maďarská menšina, ale aj v severných regiónoch je tretina, niekde aj 40 percent dospelého obyvateľstva bez práce. Ich sa doteraz dotkla iba negatívna stránka reforiem, nemajú peniaze na lieky, v niektorých prípadoch ani na základnú lekársku starostlivosť, za ktorú už treba platiť. Vážne existenčné problémy sú liahňou nacionalizmu, zdôrazňuje Népszabadság a dodáva, že podpora SNS sa pohybuje už okolo deviatich percent.

Najpreferovanejšiu politickú stranu SMER, ktorá podľa denníka prezentuje moderné ľavicové hodnoty iba vo svojom názve a nie v programe, ako aj ďalšie populistické subjekty, bude možno v septembrových parlamentných voľbách poraziť iba ak slovenskí občania pocítia na svojej peňaženke a životnej úrovni, že ich krajina je vzorovou. To je najväčšou výzvou pre SMK aj jej koaličných partnerov, uzatvára Népszabadság.

TASR

obsah | svět - svet