Slováci sa pri hľadaní práce v Británii ocitli v núdzi

Zastupiteľský úrad SR v Londýne a rezort diplomacie zaregistrovali za posledných pár týždňov väčší počet Slovákov, ktorí sa ocitli v núdzi pri hľadaní práce vo Veľkej Británii.

Ide predovšetkým o občanov, ktorí si prácu nenašli kvôli neserióznym agentúram, jazykovej bariére, nereálnym očakávaniam a celkovej nepripravenosti a chcú sa tak urýchlene vrátiť na Slovensko, informoval dnes TASR hovorca rezortu Juraj Tomaga. Keďže nemajú finančné prostriedky na návrat, zastupiteľský úrad žiadajú o pomoc v núdzi.

"Prípadné poskytnutie pôžičky z prostriedkov rezortu nepovažujeme v týchto prípadoch za vhodné riešenie, nakoľko vo väčšine prípadov je vzhľadom na pomery žiadateľov minimálna záruka návratnosti pôžičky," tvrdí Tomaga. Podľa jeho slov má byť tento inštitút mimoriadnym a výnimočným spôsobom pomoci občanom v núdzi a nie každodennou záležitosťou.

Ak sa záujemcovia o prácu vyberú do zahraničia, mali by mať pri sebe finančné prostriedky na nevyhnutné úvodné výdavky ako ubytovanie, strava, doprava, cesta späť do SR, pokrytie nákladov na pracovnú registráciu na Home Office - britskom ministerstve vnútra. Vo vlastnom záujme by si každý mal preveriť sprostredkovateľskú agentúru, informovať sa o práci a dôkladne si preštudovať pracovnú zmluvu.

MZV SR odporúča občanom vziať si do Británie cestovný pas i občiansky preukaz súčasne. Keďže k registrácii na Home Office sa posiela aj preukaz totožnosti, občan by sa tak ocitol na niekoľko týždňov bez akéhokoľvek dokladu. S úmyslom získať dávky sociálneho zabezpečenia prichádzajú do Británie ďalší Slováci. Keďže v Británii je nárok na akékoľvek sociálne dávky až po jednom roku nepretržitej práce, nemajú právo na žiadne sociálne dávky.

PRAVDA

obsah | svět - svet