Nemci vyšetrujú Slováka za vojnové zločiny

Mníchovská prokuratúra včera začala súdne vyšetrovanie proti Ladislavovi Nižňanskému, 85-ročnému nemeckému štátnemu príslušníkovi slovenského pôvodu, ktorý čelí podozreniu, že sa na konci druhej svetovej vojny dopúšťal vrážd, lúpeží a vypaľovania osád.

Hovorca prokuratúry odmietol poskytnúť podrobnejšie informácie a dodal, že vyšetrovaniu pomáhajú české i slovenské úrady. Práve dokumenty z pražských archívov a zo Slovenska budú na usvedčenie Nižňanského kľúčové. K obvineniu sa vyšetrovatelia dopracujú najskôr o mesiac. Na prípade pracuje mníchovský štátny prokurátor Konstantin Kuchenbauer, ktorý sa podieľal na usvedčení nacistického zločinca Antona Mallotha.

Nižňanský ešte v roku 1962 dostal trest smrti, keď v Banskej Bystrici odsúdili 13 príslušníkov jednotky Edelweiss, v ktorej počas vojny pôsobil. Jednotka po porážke SNP likvidovala partizánov a židovských utečencov. Nižňanský sa mal podieľať na vyhladzovacích akciách Nemcov voči slovenskému obyvateľstvu. Údajne práve on bol iniciátorom streľby v Ostrom Grúni a Kľaku, kde vyvražďovanie prežilo len desať obyvateľov. Odhaduje sa, že Nižňanský sa mohol podieľať na 189 vraždách. Podľa historika Jozefa Jablonického bol Nižňanský dôstojníkom slovenskej armády v jednotke, ktorá sa pridala k Povstaniu. Po potlačení Povstania ho Nemci zajali. Nižňanský pristúpil na spoluprácu so skupinou Edelweiss, kde fungoval ako spojka.

Rodák z okresu Čadca od roku 1948 žije na Západe a dnes býva ako radový dôchodca v dome na okraji Mníchova. V 70. a 80. rokoch Nižňanský pracoval v rozhlasovej stanici Rádio Slobodná Európa. Po jeho emigrácii do Nemecka Nižňanského minulosť údajne vyšetrovali americké orgány, ktoré ho zbavili obvinení. Podľa českého novinára Stanislava Motla, ktorý vlani vydal knihu o nacistických zločincoch, Nižňanský mohol pracovať pre americkú tajnú službu.

V Slobodnej Európe, kde pracoval ako dokumentarista, sa o Nižňanského minulosti podľa jeho bývalých spolupracovníkov vedelo len veľmi málo. "Vedeli sme, že bol odsúdený na trest smrti, ale detaily nevedel nikto. Bol pre nás do istej miery záhadnou sfingou. Vedeli sme tiež, že ho krylo americké vedenie Slobodnej Európy," povedal pre SME historik Jozef Špetko, dlhoročný pracovník Slobodnej Európy. Podľa neho to bol solídny človek, ktorý na obvinenia a útoky na svoju osobu, ktoré sa občas objavovali, nikdy nereagoval.

(mar), SME

obsah | svět - svet